Noul cip semiconductor fabricat din CNF, material obținut din lemn

0
530

Tehnologia evoluează într-un ritm infernal, dispozitivele ce nu de mult erau schimbate în medie cam la câțiva ani, la ora actuală se pot înlocui și de două, trei ori pe an, în funcție de calitatea produselor noi lansate pe piață.

Această modă a înnoirii tuturor dispozitivelor mobile și nu numai, face ca numărul aparatelor aruncate la gunoi să crească în progresie geometrică, de la an la an.

Conform IEEE Spectrum, numai în SUA sunt aruncate zilnic 426.000 de telefoane și 112.000 de computere, ceea ce cumulează 3,2 milioane de tone de deșeuri electronice anual.

Majoritatea dispozitivelor electronice portabile sunt alcătuite printre altele și din materiale toxice care lucrează împotriva mediului înconjurător, degradarea lor aducând grave prejudicii acestuia.

Tocmai de aceea profesorul Zhenqiang ”Jack” Ma și echipa sa de la Universitatea Madison-Wisconsin (UMW) au publicat un articol în Nature Communications propunând un material surprinzător pentru fabricarea cipului semiconductor, CNF (cellulose nanofibril), un ingredient polimeric creat din lemn.

3

Dezvoltarea acestui material CNF trebuie urmărită încă din anii 1980 când a fost descoperit, odată extras, acest material poate fi transformat într-o nanohârtie flexibilă care se va dizolva finalmente în interiorul pământului, fără a afecta negativ mediul înconjurător.

”Procesul de reducere a materialului lemnos provenit din copaci la nivelul de microfibre este folosit pentru producerea hârtiei dar dacă reducerea se aplică la o dimensiune nano și nu micro ar putea crea CNF-ul, o hârtie foarte dură și transparentă” declară liderul proiectului FPL, Zhiyong Cai. Acest material, CNF este un fluid pseudo-plastic care devine gel la temperaturi înalte și vâscos când e agitat.

Acest ingredient obținut din lemn este deja folosit nu numai în producerea hârtiei și a cartonului dar și în sosul de barbecue, ambalaje alimentare, vopsele și multe alte utilizări.

2

Avantajul CNF-ului constă în degradarea agreată de protecția mediului, totuși natura higroscopică a CNF-ului e predispusă fenomenelor de dilatare și contracție, lucru ce a fost rezolvat de profesorul Ma și echipa sa prin acoperirea cipului cu o soluție epoxidică, rezistentă atât la apă, cât și la acizi sau alte tipuri de solvenți.

Nu ne rămâne decât să așteptăm ziua în care deșeurile electronice obținute din dispozitivele aruncate la gunoi vor urma un proces de degradare controlată, astfel încât produsul final de tip ecologic să fie folosit în locul actualelor îngrășăminte chimice atât de folosite în agricultură.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.