O nouă regiune necunoscută de formare a stelelor a fost descoperită

0
480

Oamenii de știință de la Institutul de Radio Astronomie Milimetrica (IRAM) au descoperit că nebuloasa Medusa găzduiește mii de stele în stare incipientă și nou formate. Regiunea denumită Ochiul Medusei (NGC 4194), bogată în gaze și aflată în centrul nebuloasei, după cum sugerează și denumirea, reprezintă de fapt un punct de coliziune între două galaxii aflate la o distanță de 100 de milioane de ani lumina. Echipa a detectat noile stele formate pentru prima dată, utilizând radiotelescopul NOEMA (Northern Extended Millimeter Array), din Alpii francezi. Observatorul, a cărui construcție nu este încă finalizată, din cele 12 antene cu un diametru de 15 metri planificate, nefiind finalizate decât 7, se dovedește astfel a fi un proiect promițător.

 

eyeofmedusa

                Ochiul Medusei – Sursa IRAM

Radiotelescoapele dau posibilitatea oamenilor de știință să observe zonele reci ale universului, în special gazele și praful stelar cu temperaturi de sub -34 grade Fahrenheit, zone în care se formează de obicei stelele. Cum a fost posibil ca echipa IRAM să detecteze stelele noi formate când nici un alt observator nu a reușit? Potrivit Institutului, grupul condus de Sabine Koenig a încercat o nouă metodologie. În loc să programeze antenele NOEMA pentru a detecta monoxid de carbon, practică obișnuită în radio astronomie, le-au configurat să detecteze acid cianhidric (HCN) și molecule de formylium (n.a. conglomerat de mai multe specii moleculare de ioni pozitivi, cu formulă chimică HCO+, asociată aldehidelor, adelhidelor formice și formilului).

În opinia Institutului, descoperirea acestor elemente este dovada clară ca procesul de formare al stelelor este unul mult mai complex decât se credea până în prezent. Asta dovedește cât de puține știm despre univers. Sunt informații ce merită studiate și care ne-ar fi de un real folos în încercarea noastră de a înțelege modul de formare galaxiilor, coliziunile dintre acestea și modul de formare al stelelor constituind două aspecte importante în acest sens.

 

 

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.