Până la 90 la sută dintre deşeuri electronice din lume, fie sunt aruncate, fie sunt tranzacţionate ilegal. Acesta este un raport făcut de către Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu.
Cantitatea de bunuri, cum ar fi cele electronice (laptopurile), sunt aruncate zilnic la gunoi. Un sondaj a arătat că preţul actual al bunurilor aruncate este de 19 miliarde (miliarde de lire sterline), iar până la sfârşitul anului acestea vor ajunge să depăşească 41 de milioane de tone de deşeuri.
Sondajele arată că până în 2017, acest număr ar putea sări peste 50 de milioane de tone, cu fiecare tonă, estimările date de Interpol, fiind în valoare de aproximativ 500 dolari (£ 318).
„Asistăm la o suma fără precedent de deşeuri electronice aruncate peste tot în lume. Nu numai că reprezintă o mare parte din deşeurile non-reciclate, dar reprezintă, de asemenea, o ameninţare tot mai mare pentru sănătatea umană şi pentru mediu, datorită elementele periculoase pe care le conţin „, a declarat secretarul Achim Steiner.
Europa şi America de Nord sunt cei mai mari producători de deşeuri electronice, deşi oraşele din Asia câştigă rapid teren. Exportul de deşeuri periculoase, care includ deşeurile electronice din interiorul EU în statele non-EU este interzisă, dar infractorii le denumesc „bunuri second-hand”, pentru a le putea aduce pe piaţă şi pentru a le putea vinde. Un amestec de tehnici ilegale de contrabandă sunt acelea prin intermediul maritim în containere sau prin transportul terestru.
Destinaţiile finale ale deşeurilor variază inntre Africa şi Asia. Ghana şi Nigeria primesc mai greu marfă de contrabandă în comparaţie cu Coasta de Fildeş şi Nigeria care sunt cele mai afectate.
Una dintre cauzele majore ale problemei deşeurilor este inconsecvenţă în regulamentele între ţările exportatoare şi importatoare.
Soluţii inovatoare emergente care pot combate manipularea ilegală a deşeurilor ar fi: recuperarea metalelor şi a altor resurse valoroase din interiorul bunurilor, această modalitate poate reduce cantitatea de deşeuri care pun presiune asupra mediului.