Planeta are nevoie de mai multe parcuri fotovoltaice

0
660

Agresivitatea încălzirii globale s-a mărit consistent în ultimii ani datorită creșterii la cote alarmante a poluării, situație ce a dus la înmulțirea fenomenelor meteorologice extreme și la topirea unor ghețari vechi de zeci de mii de ani, atât din zona continentului Antarctica, cât și a suprafețelor acoperite cu gheață de la Polul Nord.

1

Avertizate de prognozele sumbre ale specialiștilor, autoritățile statelor din lumea întreagă au aplicat multiple măsuri de reducere a emisiilor poluante și au subvenționat investitorii în vederea creșterii numărului proiectelor producătoare de energie verde, cum ar fi parcurile fotovoltaice sau eoliene.

Lider autoritar al clasamentului  privind cantitatea de gaze poluante emise pe cap de locuitor, Statele Unite ale Americii vor extinde în următorii doi ani suprafețele destinate parcurilor fotovoltaice, având ca obiectiv furnizarea până în 2020 a jumătate de miliard de watts anual, se arată într-un raport al GTM Reasarch.

Potrivit SEIA (Solar Energy Industry Association), la această oră în Statele Unite există 52 de parcuri fotovoltaice comunitare. Un număr de 24 de state americane au cel puțin un proiect solar comunitar în funcțiune, 12 dintre acestea având două sau mai multe parcuri fotovoltaice, cele mai multe întâlnindu-se în Arizona, Colorado, California și Massachusetts.

4

Principalele companii specializate în construcția parcurilor fotovoltaice comunitare sunt CEC ( Clea Energy Collective) și SunShare care împreună acoperă 32% din piața respectivă, susțin cei de la GTM Research. Foarte curând, va intra în funcțiune în Arizona un parc fotovoltaic comunitar care anul viitor va furniza 110,5 MW, cu obiectiv final un total de 600 MW pînă în 2019.

Conform acelorași experți de la GTM Research se preconizează o putere globală instalată în 2015 în valoare de 55 de miliarde watts (55 GW), cu 36% mai mare decât în 2014 iar prognoza pentru anii viitori arătând o creștere aproape exponențială.

In acest an China și statele din regiunea Asia-Pacific vor instala mai mult de jumătate din cantitatea de panouri fotovoltaice la nivel mondial, China fiind lider pe piața globală a energiei solare. Era de așteptat, ținând cont că are cea mai mare cantitate de gaze poluante emise la nivel mondial.

2

Analistul Adam James de la GTM Research estimează în acest an un total de 14 GW care vor fi instalați numai de China din totalul de 30 GW ai regiunii asiatice, în același timp constatându-se o scădere a cotei de piață pentru Europa, după ce aceasta a dominat piața între anii 2004-2011.

Adam James susține că se așteaptă la o revenire a Europei care începând din acest an va porni instalarea a 42 GW până în 2020, ceea ce va însemna 31% din piața mondială. Cât despre Statele Unite, în 2015 va fi pe locul trei după China și Japonia, cu 8GW instalați care reprezintă 14% din totalul pieței globale.

3

Analistul american prevede o intrare pe piața energiei solare a mai multor state, datorită scăderii continue a prețurilor panourilor fotovoltaice, ceea ce va duce la o nouă eră a competitivității economice în domeniu.

Schimbările cele mai profunde se vor înregistra în zonele cu potențial solar maxim, Africa, America Latină și Orientul Mijlociu, unde în următorii cinci ani se va ajunge de la un 1% din piața globală la această oră la minim 17%. Viitorul parcurilor fotovoltaice arată extrem de promițător, mai ales că există zone întinse pe suprafața planetei unde soarele puternic distruge majoritatea formelor de viață, fiind optime pentru captarea energiei solare cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.