Deşi Windows vine gata echipat cu multe programe, vor fi întotdeauna şi alte opţiuni gratuite care pot îmbunătăţi sistemul de operare şi ale căror instalări durează doar câteva minute.
Căutarea prin fişiere:
În Windows 8 există deja o aplicaţie prin care se poate căuta prin fişierele PC-ului, însă nu se pot găsi astfel documente şi executabile. Pentru a putea căuta prin fiecare fişier al PC-ului, avem nevoie de programul Everything. Este foarte simplu de folosit: după ce tastăm numele fişierului care ne interesează, programul va căuta instant prin tot PC-ul şi ne va furniza rezultatele foarte repede. Dacă dorim o funcţionare şi mai rapidă a programului Everything, îl putem băga în toolbar.
Transferuri de fişiere:
În versiunile recente de Windows, transferurile de fişiere s-au dovedit a fi mai eficiente dar tot reprezintă procese plictisitoare şi frustrante, pentru că trebuie să asteptăm destul de mult ca să-şi îndeplinească atribuţiile.
Aşadar, mai recomandat e să folosim TeraCopy, o mică unealtă care accelerează mult transferurile de fişiere. Pe deasupra mai are şi capacitatea de a ne proteja de transferuri eşuate prin a ignora fişierele care generează erori, neoprindu-se la prima dilemă întâlnită aşa cum procedează vechile programe. De asemenea TeraCopy ne mai permite întreruperea şi reluarea transferului de fişiere oricând dorim.
Screenshot-uri:
Cu toţii ne-am dorit să imortalizăm anumite momente dintr-un joc sau dintr-o discuţie virtuală. Acest lucru se poate face în Windows 8 prin Win-PrtScn, însă dacă dorim mai multe screenshoturi simultan avem nevoie de o aplicaţie dedicată.
O bună recomandare este Greenshot, deoarece permite crearea cu uşurinţă a diferitelor comenzi pentru screenshoturi, prin asocierea lor cu diferite taste.
Process Manager:
Aplicaţia care ne permite să vedem ce programe rulează şi ce resurse consumă acestea se poate găsi prin a tasta Ctrl-Esc-Shift şi deşi a fost îmbunătăţită considerabil în Windows 8, de multe ori e nevoie de ceva mai mult.
O opţiune foarte bună este Process Manager, un program oferit chiar de Microsoft. Acesta prezintă într-o manieră elegantă şi în mod simultan toate procesele pe care le efectuează PC-ul în momentul respectiv, marcate cu diferite culori. Programul se poate şi conecta la Internet pentru a putea identifica procesele misterioase şi dubioase care îşi fac mendrele prin computer.
Paint:
Văzută în special ca pe un mijloc de divertiment pentru copii, aceasta este una dintre cele mai banale şi mai vechi aplicaţii din istoria Windows-ului. A fost inclusă în fiecare versiune începând cu anul 1985 şi până azi, fără să se schimbe prea mult de-a lungul anilor.
Însă dacă dorim un program puternic pentru a edita imagini, trebuie să optăm pentru altceva, de pildă pentru aplicaţia Paint.NET . Acest program are toate caracteristicile la care ne putem aştepta de la un editor modern de imagini, precum straturi, filtre sau panou istoric.
O altă variantă demnă de luat în calcul pentru editare avansată de imagini este programul GIMP, care este de asemenea gratuit şi incredibil de puternic, chiar dacă nu are o interfaţă prea prietenoasă.
Dacă dorim şi alte programe software gratuite, acestea se pot găsi cu ajutorul motoarelor de căutare. Eu cred că am oferit variante destul de avantajoase. Indiferent de deciziile luate, e foarte important să ne facem ultimele update-uri la programele deţinute şi să le verificăm „sănătatea” cât mai des cu un antivirus.