Proteza controlată de creier va fi disponibilă peste câțiva ani

0
652

Incă de anul trecut am asistat la primele operații de montare a unor orteze controlate de creierul pacienților. Primul a fost americanul Leslie Baugh care după 40 de ani de la accidentul în urma căruia a rămas fără ambele brațe, a reușit să-și folosească simultan cele două orteze robotizate ce i-au fost atașate la nivelul umerilor.

1

De asemenea a mai fost cazul unei femei tetraplegice ce a putut controla un braț robotizat cu ajutorul propriilor gânduri prin intermediul unor mici electrozi implantați în creier și a tehnologiei specifice ce s-a dezvoltat consistent în ultimii ani.

Cunoscute ca proteze myoelectrice, aceste minuni tehnologice lucrează cu ajutorul unor minisenzori implantați în mușchii adiacenți zonei amputate, folosind nervii salvați pentru a primi semnale de la creier ce sunt analizate de un receptor care le transformă in mișcări ale protezei.

Protezele electronice obișnuite, inclusiv proteza originală Proprio Foot realizată de compania islandeză de top în acest domeniu, Ossur, utilizează algoritmi pentru prelucrarea datelor astfel încât senzorii să poată anticipa următoarea mișcare a pacientului.

2

Cercetări similare sunt dezvoltate peste tot în lume dar fiecare are o abordare proprie, spre exemplu Institutul de Reabilitare din Chicago a experimentat o tehnică denumită ”targeted reinnervation” care implică transferul nervilor amputați către mușchii și pielea rămase întregi.

In Suedia, doctorul Max Ortiz Catalan efectuează cercetări privind tehnica montării unor proteze myoelectrice direct pe os. Toate aceste realizări demonstrează faptul că suntem foarte aproape de momentul când aceste tehnologii pot fi folosite pe scară largă.

Potrivit unui articol scris de chirurgul ortoped Thorvaldur Ingvarsson de la Ossur în publicația Popular Science, senzorii implantați pacientului sunt alimentați de niște bobine magnetice încorporate în soclul protezei și au o durată de viață ”lifelong”, adică mai mare decât speranța de viață a pacientului.

3

Ultimii doi pacienți cărora li s-au atașat acest ultim model de proteze s-au adaptat cu ușurință la noile ”picioare” și au dezvăluit senzația stranie și copleșitoare pe care au simțit-o în momentul în care au realizat că pot controla mișcările protezei cu ajutorul propriilor gânduri.

Compania Ossur nu a anunțat încă prețul unei astfel de proteze dar estimările specialiștilor spun că această tehnologie va putea fi disponibilă pe piață în maxim cinci ani.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.