Racheta SpaceX Falcon 9 a explodat

0
742

Racheta SpaceX Falcon 9 a fost concepută special pentru a fi lansată pe orbită unde ar fi avut sarcina de a alimenta Stația Spațială Internațională cu diverse provizii și echipamente.

Duminică dimineață racheta a fost lansată de la Stația Spațială Cape Canaveral din Florida, însă a explodat la doar 2 minute și 19 secunde de la pornire, distrugându-se astfel toată încărcătura avută și creându-se pagube în valoare de 1, 6 miliarde de dolari, adică atât cât valora parteneriatul dintre NASA și SpaceX. Din fericire, nu s-au semnalat pierderi de vieți omenești, întrucât racheta Falcon 9 era controlată de la sol.

În încărcătura distrusă intră peste 1800 kg de provizii, echipament și diverse aparaturi care ar fi fost foarte utile astronauților. Aparatura pierdută includea adaptoare de andocare create de cei de la Boeing și SpaceX, precum și două headset-uri de realitate augmentată de tip HoloLens, create și lansate anul acesta de către Microsoft.

E dubios că cei de la NASA și-au pus mari speranțe în racheta Falcon 9, ținând cont că aceasta a mai eșuat grav în trecut atunci când a fost supusă unor teste ce au avut loc în acest an, în ianuarie și aprilie. Ea explodase și atunci, dar în acele cazuri s-a întâmplat din cauza impactului prea puternic cu solul.

Momentan nu se cunosc cauzele exacte pentru care misiunea rachetei Falcon 9 a eșuat atât de repede, însă directorul executiv al SpaceX, pe nume Elon Musk, a declarat presei că se vor publica informații în acest sens foarte curând. Nu știu ce înseamnă acest „foarte curând”, dar personal cred că accidentele de genul celui despre care vorbesc aici ne arată nouă tuturor că în pofida progreselor tehnologice incontestabile care se tot fac în astronomie, omenirea încă are mult prea puține mijloace de exprimare privind acest domeniu.

Vestea cea mai bună în urma ultimei explozii a rachetei Falcon 9 e faptul că viețile astronauților de pe Stația Spațială Internațională nu sunt puse în pericol în niciun fel, întrucât ei mai au la bord provizii pentru circa 4 luni. Unde mai punem faptul că foarte curând, mai exact pe 3 iulie, Federația Rusă va trimite o nouă navă către SSI pentru a-i furniza acesteia proviziile necesare.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.