Inteligența artificială (AI) se pare că a reușit să treacă la următorul nivel. De la simpaticul și educativul Musio, roboțelul ce poate înlocui cu succes orice animăluț de companie și până la proiectul Sunny unde miliardarul rus Nikolay Gurianov testează capacitățile celei mai puternice inteligențe artificiale ”Strong AI”, roboți sau dispozitive robotice conduc deja mașini, trenuri, sunt utilizați în medicină, armată sau chiar în servicii personale.
Recent scriam despre primul robot AI ce poate zidi o casă în două zile, lansat de un inginer australian a cărui companie a fost cumpărată imediat de o societate de investiții. Domeniul roboticii evoluează într-un ritm infernal așa că nu trebuie să ne mire apariția roboților scriitori sau poeți.
Deja primii pași au fost făcuți, romanul de ficțiune ”1984” al lui George Orwell unde mașinile scriau cărți va deveni parte a realității noastre. Incă din 2008, rusul Alexander Prokopovich a lansat prima carte concepută de un software dar acesta declara la vremea respectivă că nici un robot nu va putea deveni un autor în sine, tot așa cum Photoshop nu poate deveni niciodată Van Gogh.
De atunci până acum tehnologia a progresat exponențial și de curând AP (Associated Press) a anunțat utilizarea unui software pentru generarea de știri și articole informative.
Denumit Wordsmith, acest software a fost creat de Automated Insights, o companie din Durham, Carolina de Nord și e capabil să asimileze o cantitate uriașă de date, să le analizeze și apoi să extragă toate punctele de interes, redândule într-un conținut ușor de citit, concentrat pe subiect.
Mulți scriitori contemporani s-au declarat sceptici în ceea ce privește evoluția acestor roboți scriitori, considerând că nici un algoritm nu se poate perfecționa fără intervenția umană, în timp ce un scriitor se poate autoeduca sau poate evolua, depășindu-și continuu limitele.
Nu prea tind să le dau dreptate, cu ceva timp în urmă nimeni nu credea în victoria unui robot asupra campionului mondial la șah și totuși robotul Big Blue l-a învins pe Garry Kasparov încă din 1997, când acesta era campion mondial.
Această dispută între sceptici și susținătorii acestor roboți a născut și un premiu denumit Loebner, în valoare de 100,000 de dolari ce va fi acordat robotului care va convinge un juriu format din scriitori că în spatele poeziei sale se află ceva omenesc.
Va putea oare un algoritm să transmită în conținutul său emoția specific umană sau acești roboți scriitori se vor limita numai la conținut strict informativ?
Vom trăi și vom vedea, personal cred că momentul în care roboți inteligenți vor fi nominalizați la premiul Nobel pentru fizică sau matematică nu e departe, așa că nu văd de ce să nu se întâmple același lucru și în literatură?