Prima dronă doborâtă abuziv de un vecin a dat câștig de cauză proprietarului

0
866

Drona a devenit o prezență obișnuită atât în peisajul zonelor rurale, cât și a aglomerărilor urbane de pe teritoriul Statelor Unite. De la utilizarea lor pentru livrarea cutiilor de bere și până la vandalizarea giganticelor panouri publicitare din marile metropole, bâzâitul motorașelor acestora se aude tot mai des în ansamblul activităților cotidiene.

2

 

Un caz neobișnuit s-a întâmplat anul trecut în localitatea Modesto din California, unde tânărul Eric Joe testa nou construita sa dronă de tip hexacopter deasupra livezii părinților, când Brett McBay, vecinul acestora i-a împușcat drona cu o armă, doborând-o la pământ.

7

Potrivit declarațiilor lui Joe, McBay ar fi fost deranjat de faptul că drona ar fi zburat deasupra proprietății sale, el susținând că ar fi confundat-o cu un dispozitiv de supraveghere al CIA, drept pentru care a tras în ea considerând că îi violează intimitatea.

Cea mai mare parte a hexacopterului a rămas intactă după prăbușire dar după un inventar amănunțit al componentelor deteriorate din dronă, Joe a estimat o pagubă în valoare de 700 de dolari. In consecință, Joe i-a cerut vecinului părinților, McBay, să-i plătească daunele pricinuite dar acesta n-a fost de acord, susținând că va plăti numai jumătate din valoare deoarece daunele trebuie suportate de amândoi.

Joe nu a fost de acord cu propunerea lui McBay drept pentru care l-a chemat în instanță unde, cu puțin timp în urmă, magistrații i-au dat câștig de cauză obligându-l pe McBay să-i plătească atât daunele cât și cheltuielile de judecată.

6

Proba esențială pentru care judecătorii i-au dat dreptate lui Joe a fost unitatea GPS din dronă care a scăpat nevătămată în urma prăbușirii. Cu ajutorul acesteia Joe a dovedit că drona se afla deasupra drumului public alăturat propietății părinților săi în momentul când a fost împușcată și nu deasupra terenului lui Mc Bay, așa cum susținea acesta.

Reglementările legislative privind survolarea propietăților private de către o dronă sunt destul de ambigue în Statele Unite, având diferențe de la un stat la altul, nefiind încă stabilită o înălțime minimă a traversării proprietăților de către drone, astfel încât propietarii să nu considere că le-a fost violată intimitatea.

S-ar discuta despre 500 feet (puțin peste 150 de metri) dar specialiștii spun că în cazul în care drona dispune de o cameră bună, ea poate invada intimitatea vieții oricui și de la înălțimi mai mari de 600 feet (peste 180 de metri).

4

Morala întâmplării de mai sus este că înainte de a fi pus în situația de a-ți apăra intimitatea trebuie să te asiguri că ai dreptate, cunoscând legislația în vigoare din zona respectivă.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.