Robotul umanoid ATLAS primește upgrade-uri importante

0
1012

Robotul ATLAS, creat de Boston Dynamics, companie care în 2013 a fost achiziționată de Google, a primit upgrade-uri semnificative pentru a fi mai puternic, mai ușor și mai independent, pentru a fi capabil să funcționeze o oră, timp în care să efectueze o gamă largă de operațiuni. Proiectat de DARPA (United States Defense Advanced Research Projects Agency), are o înălțime de 2 metri. Greutatea robotului a fost redusă de la 150 de kilograme la doar 115 prin înlocuirea tuturor componentelor de la talie în sus și folosind materiale ușoare. Reconstrucția a venit în compensarea surplusului de greutate cauzat de bateria Li-Ion de 3,7 kwh și de pompa hidraulică ce pune in miscare unele mecanisme.

Pentru că acum pompa este alimentată de uriașa baterie, robotul a devenit mai eficient. Acum robotul nu doar că poate să meargă, să stea, să folosească unelte sau să facă alte mișcări timp de o oră, deasemenea este și mai mobil deoarece nu mai este atașat la cabluri.

Umerii și brațele au fost repoziționați pentru a oferi mai mult spațiu de lucru, astfel, cu ajutorul unor senzori adiționali, robotul își poate „vedea” mâinile în mișcare pentru o mai bună manipulare a obiectelor ce le va folosi. În plus, brațele sunt acționate electric și nu hidraulic pentru o mai mare putere și dexteritate, dar și pentru a îmbunătăți simțul de administrare a forței. Deasemenea, încheietura mâinii va fi mult mai flexibilă, lucru ce va ajuta robotul să deschidă uși prin rotirea încheieturi, o manevră mult mai eficientă decât dacă ar fi fost nevoit să miște tot brațul pentru o astfel de operație.

Robotul dispune de 3 computere la bord destinate percepției mediului înconjurător și pentru planificarea sarcinilor, un router wireless instalat în cap, servo-motoare în șolduri, genunchi și spate, și un sistem wireless de oprire generală în caz de urgență.

Simpaticul ATLAS este cel mai avansat robot de până acum și se număra printre participanții la concursul DARPA Robotics Challenge ale cărui finale vor avea loc într 5 și 6 Iunie în Pomona, California.

 

 

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.