Subiecții expuși procesului de criogenare și readucere la viață rămân cu memoria intactă

0
929

Recentele experimente de criogenare efectuate pe diverse forme de viață, au demonstrat că acestea pot supraviețui unor perioade lungi de timp în care au fost expuse temperaturilor de înghețare.

Pentru realizarea acestui lucru, subiecții experimentului trebuie să ruleze un program sofisticat de înghețare treptată până a ajunge la starea de congelare, urmat de alt program în care subiectul este supus fenomenului reciproc de dezghețare și revenire la starea normală.

2

In ciuda progreselor obținute în acest proces de congelare și decongelare a  subiecților de origine animală, experimentele efectuate până acum nu puteau dovedi dacă subiecții readuși la viață au suferit sau nu modificări ale funcțiilor superioare ale organismului, cum ar fi memoria.

Pentru prima dată, cercetătorii Natasha Vita-More și Daniel Barranco au reușit să dovedească faptul că memoria unor viermi expuși unui astfel de experiment criogenic își păstrează intacte amintirile anterioare congelării, după ce au fost readuși la viață.

3

Pentru realizarea acestui lucru, cercetătorii au obișnuit viermii să se deplaseze în locații specifice unde au simțit miros de benzaldehidă (un compus al uleiului de migdale), ulterior acești subiecți fiind scăldați într-o soluție de cryoprotectant bazată pe glicerol și supuși unei congelări profunde.

După dezghețarea și reanimarea acestora, viermii și-au amintit de mirosul benzaldehidei, deplasându-se către zona unde au simțit că aceasta se află. Un alt experiment efectuat de cei doi cercetători se referă la metodele de răcire la care au fost expuși subiecții.

Prima metodă a constat într-un ciclu lent de înghețare-dezghețare bazată pe utilizarea unei soluții cu concentrație scăzută de cryoprotectant, în timp ce a doua metodă a fost mai agresivă, cu ajutorul unei concentrații mari de cryoprotector și o viteză mare de congelare-decongelare, metodă cunoscută sub numele de vitrificare.

In urma metodei lente, numai o treime din viermii congelați au supraviețuit, în timp ce majoritatea viermilor expuși fenomenului de vitrificare au revenit la viață, în ambele cazuri memoria acestora rămânând intactă.

Interesantul domeniu al criogenării ființelor vii face încă primii pași dar în viitorul apropiat vom fi cu siguranță martorii unor descoperiri spectaculoase, al căror scop final nu poate fi altul decât prelungirea duratei de viață a omului.

https://www.youtube.com/watch?t=2211&v=n2z0siVLSxc

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.