Rezervăm roboţilor dreptul de a ucide?

1
601

Convention on Certan Conventional Weapons (sau CCW) a organizat în Geneva un meeting, unde s-a dezbătut introducerea roboţilor autonomi în război. La începutul acestei săptămâni, cercetătorii politici Michael Horowitz şi Paul Scharre au cerut prudenţă sistemelor autonome în New York Times, în timp ce programatorul Stuart Russel a încurajat dezbaterile într-un articol al revistei Nature.

În trecut, fizicianul Mark Grubud a solicitat companiei Lethal Autonomous Weapons Systems (prescurtat LAWS) interzicerea totală a armelor letale autonome. Criticii susţin că tratarea roboţilor programaţi să ucidă asemeni unei zone controlabile de cercetare va fi o măsură de precauţie instabilă. Menţinerea autonomiei asupra sistemului reprezintă punctul crucial, iar dispozitivele nu se pot confrunta cu urmările acţiunilor lor.

Această întrunire a ilustrat caracterul imoral al umanităţii deoarece o mare parte a profesorilor şi cercetătorilor prezenţi găsesc maşinile letale următorul pas logic către evoluţie. Criticii LAWS au adus contraargumente potrivit cărora decizia de a aduce roboţi cotrolaţi în luptă este diferită de cea maşinilor programate să ucidă.

Deţinem control complet asupra implementării sau neimplementării acestor subiecte în războaie, dar suntem pregătiţi să luăm o decizie? Noi am acordat cu putinţă oamenilor dreptul de a ucide de la bun început şi deţinem responsabilitatea morală de a duce războaie cinstite. Însă, există un punct sensibil al acestei probleme ce nu a fost atins. Roboţii constituie un motiv solid de îngrijorare, prin urmare avem obligaţia de a înceta crearea şi implementarea lor?

La doar câteva zile după întâlnirea din Geneva, Casa Albă a anunţat că o dronă a ucis „neinteţionat” doi ostatici în Pakistan la începutul acestui an. Un american Warren Weinstein şi un bărbat de origine italiană, Giovani Lo Porto, au căzut victimele atacului. Din anul 2004 până în prezent, numărul decedaţilor ca urmare a atacurilor dronelor este între 400 şi 900 de civili, iar aproximativ un sfert sunt copii, potrivit Biroului de Investigaţii Jurnalistice.

Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău umanităţii sau să permită, prin neintervenţie, ca umanitatea să fie pusă în pericol.” În acest mod sună legea supremă a roboticii, creată de scriitorul Isaac Asimov.

DigiPedia

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.