Micuțul robot origami pare teleportat din serialele SF

0
528

Zilele trecute la Seattle, în cadrul conferinței ICRA (International Conference on Robotics and Automation), cercetătorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au prezentat pentru prima oară un mini robot origami (se poate plia singur) ce a fost capabil să demonstreze propriul său ciclu complet de viață.

Micuțul robot origami de 1,7 centimetri și 0,31 grame a dat dovadă de o agilitate considerabilă, deplasându-se și sărind peste obstacole  cu o viteză uimitoare (între 3 și 4 centimetri/secundă) pentru dimensiunile sale. In plus de asta, mini robotul poate pluti sau înainta prin apă și chiar se poate autodistruge în momentul când nu mai este necesar.

2

Confecționat dintr-un mic magnet neodymium și câteva bucăți din PVC făcute sandviș între straturi de hârtie sau polistiren, micuțul robot poate parcurge întreg ciclul său de viață fără a avea nevoie de cabluri sau fire de orice fel. Mișcările sale sunt realizate datorită vibrațiilor interne ale magnetului expus la câmp magnetic oscilant extern.

3

Micuțul robot origami poate căra obiecte cu o greutate mai mare decât a sa pe distanțe limitate iar în finalul misiunii acesta poate fi direcționat către un recipient cu acetonă în care se va dizolva aproape în întregime (cu excepția magnetului). Cercetătorii de la MIT precizează că structura robotului poate fi realizată și din alte materiale ce se pot dizolva în apă.

Ei consideră că în viitor se vor putea atașa senzori sau alte sarcini micuțului robot origami, care dacă va urma trend-ul actual al tehnologiei actuale de minimizare a tuturor dispozitivelor, vom putea folosi acest robot minuscul în medicină, acesta putând fi direcționat în interiorul organismului uman pentru depistarea și neutralizarea unor afecțiuni ce deocamdată nu pot fi vindecate decât pe cale chirurgicală.

Invenția acestui mini robot o putem considera o realizare a echipei de cercetători de la MIT dar parcă mă încearcă puțin un sentiment de îngrijorare, gândindu-mă la replicatorii din celebrul serial Stargate SG1 care au distrus civilizații întregi, deși crearea lor a fost privită inițial ca o simplă joacă.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.