Tehnologiile de vârf aplicate noilor autovehicule vor mări siguranța rutieră

1
624

Indiferent de experiența acumulată pe șoselele lumii, orice șofer s-a confruntat cu problemele ce implică depășirea unor autovehicule lungi (camioane de marfă), pe drumurile liniare cu numai o bandă de circulație pe fiecare sens. Asta deoarece nu poți anticipa dacă în fața camionului lung se mai află sau nu și alte autovehicule.

De multe ori se întâmplă să intri în depășire, după ce ai estimat corect  eventualele autovehicule ce vin din sens opus dar când vrei să tragi iar în dreapta pentru a reintra pe banda ta se întâmplă să nu ai loc din cauza altor autovehicule, pe care nu aveai cum să le vezi înaintea efectuării manevrei de depășire.

Incă din 2009 un designer rus, Art Lebedev a introdus prima dată conceptul ”Transparentius” privind îmbunătățirea siguranței rutiere. Ideea era simplă și eficientă, montarea unei camere de filmat în partea frontală a cabinei camioanelor lungi și conectarea acesteia la un ecran mare, plasat în partea din spate a remorcii camionului.

2

Exact aceeași idee a fost pusă în practică de Samsung la crearea noului său prototip de camion ”transparent”. Imbinarea a patru ecrane mari, de exterior, în partea din spate a camionului a creat un perete video ce transmite continuu imaginile transmise de o cameră video wireless plasată în fața cabinei camionului.

Proiectul denumit ”Safety Truck” așteaptă aprobarea reglementărilor legale din partea autorităților rutiere, totuși se pare că ideea nu va fi pusă în practică pe scară largă datorită faptului că nu este prea economică. Dacă amplasarea unei camere video nu necesită o investiție prea mare, cele patru ecrane din spatele camionului reprezintă o investiție majoră, complet neprofitabilă pentru compania de transport.

O soluție mult mai convenabilă cu privire la acest aspect al siguranței rutiere este așteptată să fie furnizată anul viitor de Ford pentru autovehiculele din Statele Unite, aceasta numindu-se V2V (Vehicle-to-Vehicle).

Asemănătoare cu tehnologia DPP (Dynamic Parking Prediction) dezvoltată de BMW, această aplicație va transmite wireless datele automobilului tău (poziție, direcție și viteză) celorlalte autovehicule participante la trafic, primind aceleași informații de la aceștia, în plus fiind capabilă de a emite avertizări sonore sau luminoase înaintea unei manevre riscante de depășire.

https://www.youtube.com/watch?v=o21oOOc5sFo

Ambele idei, atât ”Safety Truck” cât și V2V sunt lăudabile și vor contribui cu siguranță într-un viitor apropiat la reducerea numărului de victime omenești datorată accidentelor rutiere, multe dintre acestea având la origine manevrele riscante de depășire a unor autovehicule lungi.

 

DigiPedia

1 COMENTARIU

  1. Cum ar fi daca un astfel de dispozitiv ar avea delay si ar induce in eroare soferul din spatele camionului? Cu siguranta s-ar produce un mare dezastru, insa sa nu fim carcotasi si sa ne imaginam ca un astfel incident nu se va intampla vreodata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.