Telescopul Hubble a împlinit 25 de ani – iată cele mai importante descoperiri ale sale

0
490

Pe 24 aprilie 2015 telescopul spațial Hubble a împlinit un sfert de veac de când își desfășoară activitatea fascinantă, perioadă în care a reușit să ne pună la dispoziție fotografii uluitoare care provin din locuri din Univers mai îndepărtate decât își poate imagina cineva vreodată.

Conceput încă din anul 1946, activitatea telescopului Hubble din 1990 și până în zilele noastre a fost creditată drept cel mai important avans astronomic de la descoperirile telescopului lui Galileo Galilei.

Propun să facem o trecere în revistă a câteva din cele mai importante fotografii realizate de HST (Hubble Space Telescope, după denumirea în engleză):

Wasp 12B – exoplaneta devorată de propria stea:

Hubblestardevour1

Dacă în general stelele oferă energie și „adăpost” planetelor care orbitează în jurul lor, există și reversul medaliei. O echipă de astronomi de la Universitatea Open conduși de Carole Haswell au fost șocați să descopere exoplaneta Wasp 12B a cărei suprafață este dominată de temperaturi de peste 1500 grade Celsius, iar aceasta este literalmente devorată de steaua în jurul căreia orbitează. Cercetările relevă faptul că în următorii 10 milioane de ani, Wasp 12B va fi distrusă complet de către forța gravitațională a stelei.

„Super Pământul” lichid:

superearth

La 40 de ani-lumină distanță de Terra, astronomii au descoperit în anul 2009 un „super Pământ”, o exoplaneta denumită GJ 1214b despre care s-a constatat că este acoperită totalmente din apă și că deține o atmosferă aburoasă.

Inele dispărute ale lui Jupiter:

jupitershutter1

Norii planetei Jupiter păreau că au dispărut complet din 2010, însă telescopul Hubble a identificat cauza prin a sa Wide Field Camera 3: prezența unui strat de nori de cristal și din amoniac alb.

Stele cu neutroni și găuri negre:

Hubbleblackholering

În Univers există procese de distrugere infinit mai mari decât asteroizii sau cutremurele terestre. Acest lucru este confirmat de telescopul Hubble odată ce a obținut în 2011 date despre un roi de galaxii atrase puternic una de cealaltă, aflate la distanță de 420 milioane de ani-lumină față de Terra. Roiul, denumit Arp 147, a dat naștere unor stele intermediare între galaxiile respective care ulterior au explodat formând o supernovă, ceea ce a dus la apariția unui inel format din stele de neutroni și găuri negre. Găurile negre reprezintă cele mai mari enigme ale Cosmosului pentru astronomia actuală, iar activitatea telescopului Hubble a jucat un rol crucial în vederea înţelegerii a modului cum funcţionează ele.

Cea mai veche gaură neagră super-masivă:

oldestbl

…sau mai precis, e cea mai veche gaură neagră super-masivă cunoscută până acum de umanitate. Cert e că s-a format în urmă cu 13 miliarde de ani, în perioada de început a Universului. Descoperirea sa a fost făcută de către echipa de cercetători al lui Ezequiel Treister, de la Universitatea din Hawaii, care au ajuns totodată la concluzia cum că în primele zile de viață ale Universului existau cel puțin 30 milioane de găuri negre supermasive.

Iată cum arată și prima imagine surprinsă de Hubble în istoria sa, de la Observatorul Astronomic din orașul Las Campanas al statului Chile:

hubble_first_light-660x522

Telescopul Hubble va fi scos din funcțiune mai devreme sau mai târziu, urmând că el să fie înlocuit de noul James Webb Telescope a celor de la NASA, dar cu siguranță că nu va fi uitat vreodată de omenire pentru că lasă în urmă o moștenire grandioasă.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.