TIANHE-2 rămâne cel mai puternic supercomputer din lume

0
689

Supercomputerul Tianhe-2, de proveniență chineză, a ocupat primul loc în topul bianual al celor mai puternice supercomputere din lume, pentru a cincea oară consecutiv (TOP 500). Tianhe-2, a cărui denumire ar însemna în traducere Calea Lactee-2, a înregistrat un scor de 33,86 petaflops pe secundă (cvadrilioane de operațiuni de calcul pe secundă) pe scara de referință Linpack, o viteză aproape de două ori mai mare decât cea înregistrată de cel mai apropiat competitor. Pe locul al doilea s-a clasat Titan, un sistem Cray XK7 instalat în Departamentul de Energie al Laboratorului Național Oak Ridge. Acest supercomputer a adunat un punctaj de 17,59 petaflops pe secundă, pe aceeași scară de referință.

Topul celor 10 supercalculatoare rămâne în mare parte neschimbat de la efectuarea ultimelor seturi de teste. De fapt, există un singur supercomputer intrat recent în top: Shaheen II, un sistem Cray XC40, instalat în cadrul Universității de Știință și Tehnologie King Abdullah, din Arabia Saudita, a ocupat locul 7.
Deși s-a clasat pe locul al doilea, SUA se menține pe poziții în categoria sistemelor globale din TOP500, deținând 233 de astfel de sisteme. Numărul de sisteme a scăzut considerabil, de la 265, câte au fost înregistrate în topul din luna noiembrie a anului 2013.

Sectorul supercomputerelor a înregistrat o tendință de scădere încă din 2008, o situație nu foarte diferită de cea a PC-urilor de consum, evidențiată în cazul acestora, de un nivel scăzut al cifrei de afaceri.
Excluzând Shaheen II, restul de nouă supercomputere incluse în top 10 au fost instalate în anii 2011 și 2012.

Trebuie să menționăm că TOP500 este alcătuit numai din supercalculatoarele cunoscute din sectorul public și nu include supercomputerele „private”, utilizate de către guvernele din întreaga lume.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.