Va reuși noul iPhone colector de ADN să ne ajute în viitor la diagnosticarea bolilor ?

0
596

Surse din interiorul Apple susțin că noul iPhone ar putea deveni cât de curând un instrument folosit în studiile genetice, colectând ADN-ul uman pentru înțelegerea anumitor boli la care e predispus utilizatorul, oferindu-i acestuia acces la rezultate, ceva la modul unui diagnostic oferit de medicul de familie în urma unui consult.

Potrivit unui raport al MIT (Massachusetts Institute of Technology) din Cambridge se sugerează că Apple va folosi kit-ul de cercetare ca o oportunitate pentru lansarea unor aplicații ce vor permite proprietarilor de iPhone să-și poată testa propriul ADN.

Inițial, Apple se va baza pe parteneri din mediile academice și de cercetări pentru realizarea colectării reale de ADN, rezultatele fiind stocate în cloud de unde acestea pot fi accesate de către utilizatori.

Obiectivul pe termen lung al Apple este un proiect în urma căruia va putea face posibilă prezentarea și compararea rezultatelor analizei propriului ADN al fiecărui utilizator cu rezultatele celorlalți.

Conform unui prim studiu realizat în parteneriat cu Universitatea din San Francisco, Apple va combina datele genetice cu datele colectate de pe telefoanele femeilor însărcinate, scopul final al investițiilor Apple în acest software pentru sănătate fiind atât în beneficiul utilizatorilor cât și al cercetării medicale în sine.

Succesul acestor cercetări depinde foarte mult de acordul utilizatorilor pentru a le fi luat un test de salivă, ce va fi trimis ulterior către laborator pentru analiză.

Părerea lui Clive Brown de la Oxford Nanopore, creatorul secvențiatorului de gene ce poate fi implementat într-un port USB și implicit într-un telefon, a declarat că ideea cuplării capturii secvenței de genom cu unele note medicale va prezenta în curând un grad înalt de predictibilitate.

Prin combinarea datelor genetice cu datele celor două kit-uri, de cercetare și cel de sănătate, Apple va avea o șansă mai mare să înțeleagă modul în care stilul de viață și influențele mediului contribuie la dezvoltarea anumitor boli, față de alte proiecte similare derulate de alte companii.

Scopul final al acestor cercetări ar fi prevenirea mult mai facilă a bolilor datorită datelor multiple colectate în cloud, situație în care se va putea schimba vechea paradigmă conform căreia noi toți așteptăm să ne îmbolnăvim pentru a putea fi diagnosticați.

Au dreptate medicii când ne repetă la infinit că prevenția nu numai că e mult mai eficientă dar ne și costă mai puțin decât tratamentul.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.