Vor găsi antreprenorii echilibrul între tehnologia veche și ideile noi?

0
580

După primul film ”Inapoi în viitor” al regizorului Robert Zemeckis de la a cărui premieră din 1985 a umplut ani de zile sălile de cinema datorită unui scenariu SF extrem de spectaculos și a interpretării magistrale a principalilor actori, era de așteptat să apară partea secundă a acestui best-seller.

”Inapoi în viitor 2” a apărut în 1989 și a fost parcă mai așteptat de public decât prima parte, aventurile lui Marty McFly (Michael J. Fox) și ale excentricului doctor Emmet Brown (Christopher Lloyd) spulberând recordurile de audiență ale vremii.

După mai bine de un sfert de secol de la premiera acestui film l-am revăzut cu mare plăcere și am rămas uimit de similitudinile dintre tehnologia imaginată de creatorii filmului pentru viitorul (în film) an 2015 și tehnologia din zilele noastre.

3

Dintre acestea, cele mai izbitoare asemănări ar fi televizoarele cu ecran plat, ochelarii Google Glass și utilizarea dronelor ce păreau atunci de domeniul SF și care, iată, acum sunt la îndemâna tuturor, tehnologia actuală evoluând în mare parte conform intuiției producătorilor din anul 1989.

După 26 de ani de la premiera filmului, predicțiile vis-a-vis de tehnologia anului 2015 nu au fost ieșite din comun deoarece creatorii nu și-au imaginat complet tehnologia viitorului, ci numai au îmbunătățit în imaginația lor tehnologia  care exista deja atunci și era utilizată pe scară largă la acea oră.

Asemenea unui VC (venture capital) ce așteaptă în stand-by următoarea invenție capabilă să fie adoptată masiv și rapid la scară globală, revizionarea filmului ”Inapoi în viitor 2” îmi reamintește de unele startup-uri ce s-au transformat în imperii, bazându-se exclusiv pe conceptul antreprenorial de a echilibra vechile realități cu ideile noi.

Spre exemplu, funcționarii aveau buzunarele pline cu stick-uri USB necesare pentru desktop-urile lor de la locul de muncă, asta până când Dropbox și Box au permis în cloud sutelor de milioane de utilizatori să-și poată accesa fișierele de pe orice dispozitiv conectat la Internet.

Un alt exemplu ar fi rezervarea unor bilete de vacanță care îți consuma înainte o grămadă de timp, fiind nevoit să alergi și să compari ofertele mai multor agenții de turism, în timp ce acum serviciile de turism online precum Orbitz sau Kayak te informează în timp record despre toate ofertele existente.

Majoritatea noilor investiții presupun o doză de risc iar din perspectiva investitorilor se poate spune că uneori e mai rentabil să inovezi și să îmbunătățești conceptul sau tehnologia mai veche, decât să construiești de la zero una nouă.

5

Cel mai recent și vizibil exemplu de acest fel este succesul proiectului Beats al Dr. Dre care, frustrat fiind de calitatea slabă a minicăștilor de la Apple, a preluat tehnologia veche, utilizată deja pe scară largă a căștilor audio de tip vechi, reinventând-o prin reducerea distorsiunilor și egalizarea frecvențelor, finalmente oferind consumatorilor săi posibilitatea unei audiții de calitate superioară, așa cum și-a dorit pentru fanii săi.

4

In concluzie, orice antreprenor cu idei novatoare trebuie să se gândească bine înainte de a porni un startup, profitând inițial de posibilitatea de a privi ”înapoi în viitor”, studiind tot ce i-ar putea folosi din tehnologia mai veche din domeniul respectiv și căutând să afle echilibrul optim între oportunitățile oferite de aceasta și noile sale idei.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.