Microsoft, care urmează să lanseze Windows 10 anul acesta, este fără doar și poate cea mai mare companie producătoare de software la nivel global în momentul de față. Cu toate acestea, surse confirmă că cei de la Microsoft nu exclud posibilitatea unei schimbări iar în viitor este posibil că Windows să devină o platformă open source.
În principal asta înseamnă că Windows va deveni un sistem de operare gratuit. Pe lângă asta, un aspect mult mai important probabil este faptul că vom avea acces la codul sursă Windows, fiind posibilă modificarea și schimbarea lui, astfel vor putea fi create versiuni unice.
Windows nu va fi primul sistem de operare open source din lume. Probabil cel mai cunoscut este Android, o platformă creată de Google pentru telefoane mobile. Dacă aruncăm o privire la categoria desktop, Linux pare a fi cel mai utilizat sistem de operare open source însă acesta nu este nici pe departe atât de popular ca și Windows.
Schimbarea ar putea fi importantă în rândul comunității dezvoltatorilor software. Aceștia vor putea modifica sistemul de operare pentru a-și implementa propriul design și pentru al adapta unor nevoi variate. Pentru utilizatorul de rând însă, care va folosi versiunea originală, această schimbare nu va însemna foarte mult .
Pe lângă toate posibilitățile menționate mai sus, această schimbare ar putea să-i ajute pe cei de la Microsoft să identifice mai ușor eventuale probleme legate de securitate. Însă aceasta strategie este una cu două tăișuri deoarece acele vulnerabilitați vor putea fi la fel de ușor de exploatate de către hackeri.
În ciuda avantajelor de toate felurile, este greu de imaginat că Windows va deveni un sistem de operare open source într-un viitor foarte apropiat. Schimbarea ar avea un impact destul de mare asupra companiei, care până acum nu avea o părere foarte bună despre conceptul unei platforme open source. Microsoft s-a schimbat foarte mult însă din perioadă în care Bill Gates și Steve Ballmer erau la conducere.