Măsuri de securitate pentru navigarea pe Internet

0
876

Cu toţii am auzit de metodele prin care fişierele noastre pot fi periclitate atunci când navigăm pe Internet, însă adesea tindem să fim superficiali în faţa PC-ului, iar această însuşire combinată cu nelipsita curiozitate specifică fiecărui om, ne pot taxa serios. Antivirusul instalat şi cu licenţa la zi nu ne poate scăpa de toate potenţialele pericole de pe Internet dacă nu ne luăm şi noi nişte măsuri de securitate care pot fi la îndemâna oricui.


Nu da click pe orice link primeşti pe e-mail:

Ştiu, în epoca Facebook-ului ne verificăm destul de rar mailurile, iar când o facem găsim multe mesaje venite din surse necunoscute şi dubioase. Poşta electronică rămâne însă o metodă bună de comunicare online şi de fraudare a datelor. Printr-un simplu click pe un link necunoscut ţi se poate instala automat în PC un virus destul de virulent. E posibil chiar ca un link nociv să apară ca şi cum vine din partea unei persoane cunoscute nouă şi în care avem încredere. Dacă nu ne aşteptăm ca un prieten să ne trimită un presupus site cu girafe zburătoare, de exemplu, îl putem întreba printr-un mesaj dacă el chiar a trimis linkul cu grozăvia. Precauţia e întotdeauna benefică.


Protejează-ţi parola:

Poate că e cea mai banală şi eficientă idee atunci când vine vorba de protejarea datelor existente în PC şi pe cele de pe site-urile unde avem conturi. Este evident că parola nu trebuie spusă nimanui, dar o protejare eficientă a sa presupune ca aceasta să fie schimbată regulat şi să fie cât mai grea de ghicit. Că dacă vecina ta ştie că îţi place să bei trei litri de cola pe zi, de exemplu, ea poate bănui că parola ta de Facebook este „3litricola” şi să aibe şi dreptate.
O metodă de a crea o parolă uşor de memorat şi în acelaşi timp să-i fie imposibil unuia să ţi-o ghicească, e să combini o propoziţie sau o frază personală cu nişte trucuri personale uşor de memorat. De exemplu, dacă fraza ta e „Îmi place să mă joc cu răţuşca de plastic în cadă pe care o cheamă Rodica.”, parola poate fi „IplcsmjcuratdeplstcRodica69”.

Cumpărături online:

Dacă faci cumpărături pe Internet folosind un card, există riscul ca informaţiile personale să-ţi fie furate şi folosite pentru a se cumpăra ceva împotriva voinţei tale şi să fii pasibil de plată pentru produsul respectiv.
De obicei, site-urile care nu conţin prefixul „https” trebuiesc evitate, pentru că acel „s” din prefix indică faptul că un site foloseşte un protocol securizat care criptează comunicaţiile cu utilizatorul.

Adevărul crud e că orice ai face, nu există securitate perfectă atunci când navighezi pe Internet, în sensul că un individ foarte bine pregătit îţi poate veni de hac dacă îşi doreste asta cu inverşunare. Însă sfaturile de mai sus şi un antivirus foarte bun instalat precum Norton sau Bitdefender pot reprezenta cea mai bună şansă posibilă pe care o ai de a fi în siguranţă în spaţiul virtual.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.