Potrivit unui studiu realizat de Oficiul Naţional de Statistică, nu este general valabil ca o ţară dezvoltată să permită oricărui adult să devină utilizator de internet sau măcar să fie expus la acesta. Este de neînchipuit cum locuitorii din Marea Britanie nu beneficiază în proporţii maxime de accesul la informaţie. Conform statisticilor, dintr-un total de 5,9 milioane de oameni, 11% din populaţia adultă a ţării nu a folosit internetul.
Vestea bună este că numărul a scăzut cu un punct procentual din perioada începerii anchetei şi până în anul 2014. Unul dintre principalii factori ai acestei scăderi este vârsta. Având în vedere că startul a fost dat în 2011, persoanele între 16 şi 24 au arătat constant cele mai ridicate rate de utilizare a internetului, dar grupele înaintate ca vârstă prezintă un declin considerabil.
Un alt factor determinant al situaţiei este reprezentat de numărul de persoane de peste 75 de ani. Din cele 5,9 milioane de adulţi din Marea Britanie care nu au utilizat niciodată internetul, mai mult de jumătate au peste 75 de ani. Din fericire, există o diferenţă insignifiantă între procentele reprezentate de sexe. În timp ce 41% din bărbaţii de peste 75 de ani au folosit internetul, doar 27% din femeile de aceeaşi vârstă au fost utilizatori de internet.
Conform sondajului, 41% din oamenii care locuiesc pe Insula Anglesey nu au utilizat internetul sau de la ultima accesare au trecut nu mai puţin de trei săptămâni. Insula dispune de internet, dar cauza care a determinat ezitarea integrării în lumea virtuală a persoanelor din zona respectivă este necunoscută. Aproximativ 20% din populaţia insulei are peste vârsta de pensionare, ceea ce nu este o cifra exagerată şi nu constituie un motiv bine întemeiat.
Din altă perspectivă, există consumatori fideli, conform unui studiu realizat pe 2,003 de britanici. O parte considerabilă prezintă o ataşare dusă la extrem faţă de cele mai recente gadget-uri, astfel că accesul la internet îi privează de viaţa socială. Au fost rugaţi să listeze activităţile zilnice în ordinea importanţei, iar rezultatul este terifiant : un uimitor procent de 48% a declarat că mai degrabă ar renunța să-i vadă pe cei dragi decât să renunțe la viaţa virtuală.