Acceleratorul de particule LHC a realizat o nouă descoperire care ar putea explica mai bine modul în care funcționează atomii

0
765

Construirea acceleratorului de particule denumit LHC a însemnat o investiție de peste 3 miliarde de lire sterline și munca a peste 800 de fizicieni din circa 85 de țări. Astăzi, la aproape 7 ani de la punerea sa în funcțiune ce a avut loc pe data de 10 septembrie 2008, acceleratorul realizează o descoperire pentru care mulți fizicieni și-au dedicat în trecut zeci de ani în zadar. Descoperirea poartă numele de pentaquarc, o categorie de particule subatomice despre care se știa în trecut doar din punct de vedere teoretic că există, nu și practic.

Pentaquarcul înseamnă o formă a materiei ce conține 4 quarcuri și un antiquarc unite între ele, după cum se poate observa în ilustrația de mai jos:

pentaq

Elementele componente, adică quarcurile, reprezintă particule indispensabile materiei, pentru că ele formează și elementele fundamentale din nucleul atomului dacă sunt grupate corespunzător: neutronii și protonii.

Deși cercetătorii nu au putut găsi un pentaquarc în mai bine de jumătate de secol de încercări prin diverse experimente, fizicienii de la CERN ne asigură că în acest moment putem fi convinși de existența acestei rare forme pe care o poate lua materia.

Un purtător de cuvânt al CERN, pe nume Guy Wilkinson, ne vorbește despre importanța noii descoperiri făcute de acceleratorul LHC, detaliind că prin studierea proprietăților pentaquarcului cercetătorii ar putea înțelege mai bine modul în care funcționează atomii în general. Descoperirea pentaquarcului a fost făcută ca urmare a examinării modului în care s-a descompus un tip de particulă subatomică cunoscută sub denumirea de „barionul Lambda B”. Datele pentru documentele oficiale au fost obținute între anii 2009 și 2012, dar cercetătorii au preferat să fie precauți.

Să sperăm că fizicienii de la CERN vor mai face și alte descoperiri care să ne facă să ne înțelegem mai bine existența și Cosmosul în care trăim, pentru că după cum destui astrofizicieni consideră, pentru a înțelege cât mai bine modul cum funcționează Universul trebuie să studiem în primul rând „microuniversul”, adică noțiuni ce țin de fizică cuantică. Oare sunt mult prea optimist dacă sper că cercetătorii de la CERN vor găsi și găuri de vierme, acele adevărate mașini ale timpului despre care se crede că există doar în teorie?

 

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.