Acest avion gonflabil ne poate ajuta să explorăm norii planetei Venus

0
450

Știu că titlul sună mai degrabă a subiect de desene animate, dar conglomeratul aerospațial Northrop Grumman și cei de la VAMP (Venus Atmospheric Maneuverability Platform) ne asigură că scenariul este aplicabil.

Avionul gonflabil este proiectat astfel încât să fie suficient de ușor încât să se plimbe de-a lungul atmosferei înalte a planetei Venus consumând o cantitate insignifianță de energie, dar este și suficient de rezistent împotriva acidului sulfuric cu care s-ar confrunta.

În pofida faptului că suprafața planetei Venus dispune de temperaturi de câteva sute de grade Celsius, comunitatea astronomilor agreează ideea explorării acestui corp ceresc mai tare decât cea a explorării planetei Marte despre care se tot vorbește intens, pentru că Venus este mai aproape de Pământ iar atmosfera „Luceafărului de seară” este destul de similară cu cea a planetei noastre.

Până în prezent, umanitatea a demarat peste 40 de misiuni de explorare a planetei Venus, una din cele mai importante având loc în anul 2005 când cei de la NSA (National Space Agency) au trimis sonda numită The Venus Express.

La sfârșitul anului trecut, cercetători de la NASA au propus o nouă metodă pentru oameni de a realiza „colonizări” permanente în norii planetei Venus: mici nave spațiale administrate cu energie solară.

Inginerul Chris Jones ne amintește că de obicei când oamenilor li se pomenește ideea de a explora cea de a doua planetă de la Soare, ei se gândesc în primul rând la suprafața fierbinte a planetei și la presiunea uriașă, ambele insuportabile pentru oameni, dar ignoră faptul că atmosfera lui Venus este mult mai „ospitalieră” și aici se pot face explorări serioase.

Avionul gonflabil propus de către Northrop Grumman este similar cu Venus Express, fiind destinat colectării de date științifice și nu găzduirii de astronauți. Diferența e că avionul gonflabil ar pătrunde mult mai adânc în atmosfera planetei Venus decât a făcut-o orice altă invenție a umanității.

Dacă cei de la NASA își vor da acordul ca avionul gonflabil să fie trimis pe Venus și vor finanța proiectul, noua invenție își va începe misiunea peste maxim 10 ani.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.