Ambrozia acoperă întreaga Europă

0
1097

Potrivit unui studiu recent, polenul de ambrozie va crea ravagii semnificative în anii ce urmează, transformând viaţa persoanelor ce suferă de alergii într-un coşmar. Schimbările climatice accentuează problemele care se vor ivi, iar până în 2050 loturile de polen din aer vor creşte de 4 ori.

Indiferent de definiţia utilizată pentru a întelege sensul cuvântului „schimbare”, pe baza referinţelor meteorologice, hidrologice, agricole sau socio-economice, indicatorii continuă să aibă valori negative şi expun aşadar, situaţia extremă cauzată de variaţiile atmosferice.

Studiul publicat în revista Nature Climate Change, prezintă un mix de două modele pentru a prezice efectele schimbărilor climatice, utilizarea terenurilor şi dispersia seminţelor pe niveluri de polen.

Concentraţiile de polen vor suferi creşteri explozive în Europa până în anul 2050, o treime fiind cauzată de dispersia seminţelor, iar cele două treimi rămase sunt reprezentate de modificările climatice. În cazul în care nivelurile actuale sunt neglijabile, concentraţiile de polen sunt proiectate să crească signifiant în centrul Europei, nordul Franței, precum și sudul Regatului Unit. În zonele unde nivelul polenului este ridicat, masa urmează să se dubleze.

Ambrozia este o plantă anuală, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui respectiv în zonele lăsate în paragină (denumirea populară de „iarbă de paragină”), pe terenurile lipsite de vegetaţie şi neînreţinute. Este originară din America de Nord, dar s-a râspândit în Asia, America de Sud şi a fost introdusă pentru prima dată în secolul al XIX-lea în mare parte a Europei. Polenul său poate călători pe distanţe întinse, provocând mâncărimi ale ochilor, nas înfundat şi probleme respiratorii. De alfet, s-a demonstrat impactul său negativ asupra agriculturii, în unele regiuni recoltele au suferit un declin de peste 50 de procente. Un raport întocmit în anul 2013 a UE a estimat pierderile economice provocate de ambrozia şi costurile pentru sănătate care au atins aproximativ 4,5 miliarde  € (aproape 5 miliarde de dolari).

Constatările publicate conturează un tablou sumbru al deceniilor următoare. Studiile anterioare ilustrează permisiunile oferite de schimbările climatice asupra răspândirii polenului. Articolul distribuit de revista Nature Climate Change a dezvăluit diversitatea metodelor sale de împrăştiere, începând cu dispersia seminţelor şi încheind cu râspândirea polenului prin intermediul curenţilor de aer.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.