Anonimitatea pe Internet rămâne un mit: proiectul ProxyHam a fost abandonat

0
575

Ce te faci dacă vrei să dai în vileag profesori care au luat mită de la elevi la examene sau doctori care au nevoie de „stimulente” pentru a-și aminti cum trebuie să-și facă meseria, dar te temi de eventuale consecințe? Cu siguranță că mulți dintre noi am fost neîndreptățiți mai mult sau mai puțin de sistemul de învățământ și de cel medical românesc, însă nu toți oamenii au curajul să afirme exact ceea ce gândesc și să-și asume răspunderea în acest sens.

O soluție destul de bună părea a fi ceea ce compania Rhino Security Labs plănuia de ceva vreme să creeze: un router Wi-Fi revoluționar destinat în special acelor avertizori care nu doresc să le fie aflată identitatea. Dispozitivul purta denumirea de ProxyHam și era proiectat astfel încât putea modifica adrese de IP în altele false și putea plasa coordonatele geografice la câțiva kilometri depărtare de locațiile adevărate.

proxyham-antenna-wifi

Crearea router-ului ProxyHam a fost însă anulată fără ca oficialii companiei Rhino Security Labs să ofere public o explicație lămuritoare, ci s-au mulțumit doar prin a face anunțul printr-un scurt mesaj pe Twitter. Unul din cercetătorii implicați, cel numit Ben Caudill, a vorbit despre ce anume i-a motivat pe membrii companiei sale pentru a crea router-ul ProxyHam și avea programată apariția în cadrul conferinței Def Con din Las Vegas unde trebuia să vorbească despre specificațiile produsului, însă numele său a dispărut de pe lista persoanelor care vor ține discursuri la acel eveniment. Cum interesele naționale din multe state duc la monitorizarea acțiunilor făcute pe Internet de către cetățeni și la amenințarea cu pedepse dure pentru informatori care spun „ce nu trebuie”, router-ul Wi-Fi ProxyHam reprezenta soluția ideală ca avertizorii să navigheze pe Internet fără a le fi dezvăluite IP-ul și locația.

Deși firma care lucra la dezvoltarea dispozitivului ProxyHam are doar 3 ani de existență, nu putem crede că totul a fost de fapt o mare farsă, întrucât era programată prezentarea oficială a router-ului Wi-Fi în cadrul uneia dintre cele mai mari conferințe anuale de hacking.

Citește aici mai multe despre proiectul ProxyHam

 

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.