Ceasul a reprezentat primul accesoriu tech purtat de europeni încă din secolul XV dar ceasurile de mână au apărut în secolul XVI, fiind purtate exclusiv de femei, în timp ce bărbații le-au purtat în buzunare (modelele cu capac și lănțișor) până spre mijlocul secolului XX.
Primii bărbați ce au folosit ceasurile de mână au fost militarii de la sfârșitul secolului XIX, programul strict urmat de aceștia având un ajutor de nădejde în accesoriul ce fusese purtat până atunci numai de femei.
Toate aceste ceasuri erau acționate mecanic cu ajutorul unui arc, mai apoi inventându-se ceasul mecanic acționat electric (cu quartz) și cel digital având display cu LED-uri, apoi cu cristale lichide.
Majoritatea producătorilor ceasurilor de mână au căutat de-a lungul timpului ca produsele lor să fie cât mai rezistente la acțiunea apei prin diverse modificări.
In funcție de capacitatea ceasurilor de a rezista la anumite interacțiuni cu apa (ploaie, duș, înot, scufundări, etc.), Organizația Internațională de Standardizare a întocmit un standard privind rezistența ceasurilor la apă, denumit în limba engleză ”waterproof”, la noi obișnuindu-se expresia antiacvatic.
Noile ceasuri Apple Watch lansate recent pe piața de dispozitive wearable, dintre care unele placate cu aur, au fost evaluate cu rata IPX7 ca rezistență la apă, ceea ce înseamnă că ele pot rezista 30 de minute la numai un metru de submersie. Cu alte cuvinte nu vor avea probleme dacă te prinde ploaia, poți face duș cu el la mână sau chiar scurte reprize de înot dar fără scufundări.
Fan declarat al ceasului Apple Watch, atletul de triatlon Ray Maker s-a gândit să supună dispozitivul său wearable preferat la un trio de teste intensive, pentru a dovedi capacitatea acestuia de a rezista în trei situații diferite de expunere la apă.
In primul test atletul a înotat într-o cursă de 1000 de metri, ceasul Apple Watch Sport rezistând cu brio dar măsurând inexact ritmul cardiac al atletului în timpul înotului, ulterior ritmul cardiac fiind măsurat corect imediat ce acesta a ieșit din bazin.
Al doilea test a presupus trei sărituri în apă de la înălțimile platformelor de 5, 8 și 10 metri, test în care de asemenea Apple Watch a rezistat atât apei cât și celor trei șocuri ale impactului cu suprafața apei.
Al treilea și cel mai dur test a constat în introducerea ceasului în incinta de testare a rezistenței la apă, unde Ray Maker a simulat o presiune corespunzătoare submersiei la o adâncime de 40 de metri, test trecut fără probleme de Apple Watch.
Concluzia la care a ajuns curiosul triatlonist Ray Maker a confirmat o rezistență sporită la interacțiunea cu apa a ceasului față de rata IPX7 stipulată de producător în certificatul de garanție.