Apusul Soarelui pe Marte, surprins în imagini

0
700

Roverul Curiosity trimis pe planeta Marte în 2012, a fost ocupat cu studierea modului în care Soarele îşi exercită influenţa asupra Planetei Roşii. La sfârşitul fiecărei zile marţiene care durează 24 de ore şi 39 de minute, Curiosity trimite pe Pământ datele colectate.

Roverul a realizat numeroase fotografii cu a sa cameră de înaltă rezoluţie numită Mastcam, iar mai nou ne pune la dispoziţie imortalizarea unui apus de Soare pe Marte care a avut loc pe data de 15 aprilie 2015.

Noua izbândă le permite cercetătorilor să facă noi evaluări privind cantitatea de praf din atmosfera marţiană, pentru că apusul a fost capturat în imagini în timpul desfăşurării unor furtuni de praf.

Apusul Soarelui de pe Marte arată destul de diferit în comparaţie cu apusurile de pe Pământ. Pe Planeta Roşie putem vedea Soarele ca fiind mai puţin strălucitor şi colorat faţă de cum este văzut de pe planeta noastră, după cum se poate deduce din imagine:

settingsun

Acest fenomen se datorează atmosferei rarefiate de pe Marte precum şi distanţei mai mari dintre Planeta Roşie şi Soare în comparaţie cu cea dintre Pământ si Soare.

Mark Lemmon de la Texas A&M University, membru al echipei de oameni de știință care analizează datele transmise de roverul Curiosity, ne explică faptul că acele nuanţe de albastru apar din cauză că particulele de praf din atmosfera Planetei Roşii au dimensiunile potrivite pentru a se permite trecerea mai eficientă a luminii albastre.

Acesta este primul apus de Soare pe Marte surprins de camera Mastcam a roverului Curiousity, dar nu este primul apus de Soare pe Marte pe care l-a văzut umanitatea vreodată. Un alt apus de Soare pe Planeta Roşie a fost filmat în 2010 şi dat publicităţii de către NASA, realizat în urma imaginilor obţinute de o cameră foto panoramică instalată pe roverul numit Opportunity.

Planeta Marte se află la o distanţă de peste 200 milioane de km de Soare, în timp ce Pământul este la aproximativ 150 milioane de km departare de astrul care permite existenţa vieţii. Distanţa dintre Marte şi Terra este una permanent variabilă, cea mai mică posibilă fiind în jurul a 56 milioane de kilometri, iar distanţa maximă poate fi de aproximativ 364 milioane de kilometri.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.