Astronomi de la NASA au detectat stratosferă pe o exoplanetă

0
525

WASP-33b este considerată a fi cea mai fierbinte planetă descoperită până acum de umanitate, ea orbitând atât de aproape în jurul stelei sale încât temperatura la suprafață atinge 3200 de grade Celsius. Inevitabil, astronomii au dorit să o exploreze cât mai mult, iar un pas important în această privință a fost făcut recent de cei de la NASA, care cu ajutorul telescopului spațial Hubble au identificat prezența stratosferei pe WASP-33b, ceea ce poate fi un indiciu important privind compoziția și modul în care corpul ceresc s-a format. Astronomii au reușit această performanță prin a determina scăderea intensității luminii rezultată în urma tranzitului planetei prin fața stelei sale.

Stratosfera reprezintă de altfel unul din primele straturi care s-au format în atmosfera terestră, poziționată fiind deasupra troposferei. Cercetătorii implicați în studiu au fost surprinși de faptul că stratosfera de pe WASP-33b este similară cu cea de pe Pământ, conținând molecule ce absorb lumina ultravioletă și cea vizibilă.

Stratosfera generează o inversiune de temperatură, gradele Celsius crescând odată cu altitudinea, datorită prezenței ozonului care absoarbe razele ultraviolete, protejând astfel biosfera. Se cunoaște de asemenea că fenomenul se petrece și pe alte planete din Sistemul nostru Solar, precum Jupiter și Saturn, dar în cazul acestora apare un element nou care ia parte la inversiune: moleculele de hidrocarbură. Potrivit celor cunoscute până în prezent, nici ozonul și nici hidrocarburile nu pot exista în condițiile unor temperaturi înalte, dar se pare că planeta WASP 33-b face excepție de la regulă. Cercetătorii au prezentat și dovezi palpabile care confirmă existența oxidului de titan în atmosfera planetei WASP-33b, una din puținele componente capabile să absoarbă puternic radiația ultra-violetă și lumina vizibilă, dar și să rămână în formă gazoasă într-o atmosferă cu temperaturi foarte ridicate.

Nikku Madhusudhan de la Universitatea Cambridge din Regatul Unit a declarat că înțelegerea legăturilor dintre stratosfere și componentele chimice ale lor reprezintă un element vital pentru studiul proceselor atmosferice de pe exoplanete.

Planeta WASP-33b este considerată de către astronomi a fi „un Jupiter fierbinte” pentru mărimea și proprietățile sale. Ea este localizată în constelația Andromeda la circa 378 de ani-lumină distanță de Pământ.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.