Astronomii au reușit să surprindă stele aflate în procesul de formare

0
443

Călătoria în timp este posibilă și nu doar în teorie așa cum susțin destui fizicieni printre care și marele Stephen Hawking, iar acest lucru este demonstrat din nou de către un grup de astronomi care au folosit telescopul ALMA pentru a călători cu privirea prin nemărginitul Cosmos. Ei au obținut imagini ale unor stele aflate în plin proces de formare, dintr-o galaxie localizată la distanța de 11, 4 miliarde de ani-lumină față de Pământ. Acest lucru înseamnă și că respectivii au obținut totodată imagini care existau în urmă cu 11, 4 miliarde de ani, adică într-o perioadă în care Pământul nici nu exista iar Universul nostru era mult mai tânăr, având doar în jur de 3 miliarde de ani.

Surprinderea procesului de formare a unor stele nu reprezintă nicidecum o noutate pentru comunitatea științifică și astronomică. Este demonstrat faptul că nașterea și moartea unei stele reprezintă un ciclu nesfârșit, pentru că se cunosc multe galaxii vii în Universul observabil, adică unele capabile de a mai produce stele.

Revenind, imaginea obținută de astronomii care au pus în mișcare telescopul ALMA a fost rezultatul unei noi metode de a explora galaxiile de la distanță uriașă: aceștia s-au folosit de un efect special gravitațional al lentilei, cunoscut sub numele de „inelul lui Einstein”, planeta noastră fiind în perfectă aliniere cu galaxia vizată. Iată ce au găsit cercetătorii:

alma

Potrivit astronomilor implicați în studiu, nu s-au putut obține imagini mai bune din cauza prezenței unei găuri negre supermasive în interiorul galaxiei, ceea ce sună ca o scuză destul de bună, ținând cont că astfel de corpuri cerești încă destul de misterioase se găsesc des în interiorul galaxiilor.

Alma este mai mult decât un telescop, este defapt o întreagă rețea de radiotelescoape amplasată în Chile, în deșertul Atacama la o altitudine de peste 5000 de metri, loc ce este considerat a fi cel mai arid de pe planetă. Alma a fost considerat la momentul inaugurării sale drept cel mai ambițios proiect astronomic din lume, fiind format din 66 de antene care funcționează ca un singur telescop gigant ce măsoară un diametru de 16 kilometri.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.