Incredibilul se întâmplă în fiecare zi. De la apariţia telefoniei mobile, cercetătorii şi-au pus întrebarea dacă folosirea telefonului ne poate afecta sănătatea prin radiaţiile pe care le emite fiecare aparat în parte. Lupta pentru declararea nivelului de radiaţii şi specificarea acestora în cartea tehnică de utilizare se duce de multă vreme.
Tocmai din acest motiv, organizaţia CTIA, doreşte ca utilizatorii de telefonie mobilă să fie informaţi corect despre faptul că, fiecare individ este expus la radiaţii în funcţie de modelul de telefon folosit. În California, a fost adoptată o lege locală prin care fiecare retailer de telefonie mobilă să informeze corect cumpărătorul despre nivelul de radiaţii emise de telefonul achiziţionat. Se doreşte să fie scris pe certificatul de conformitate dacă radiaţiile emise se încadrează în nivelul admis de lege şi nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea utilizatorului.
CTIA are dovezi că, textul pe care îl va citi utilizatorul este unul fals şi nu are legătură cu realitatea. Cu doar câţiva ani în urmă, CTIA a repurtat cu succes un proces similar cu acesta, unde era implicată o localitate apropiată statului San Francisco, iar acum toţi cumpărătorii au acces la informaţiile reale despre nivelul radiaţiilor telefoanelor mobile. Comisia Federal Communications, este de acord cu faptul că, nu există niciun pericol dacă telefonul este purtat în buzunar, dar testele efectuate au arătat că acestea s-au realizat când telefonul nu era apropiat de corp.
Majoritatea utilizatorilor de telefoane mobile îşi transportă aparatele în buzunar, lucru ce le afectează sănătatea, contrar declaraţiilor înscrise pe mesajele de avertizare din cartea de utilizare. Mesajul oficialilor oraşului Berkeley este unul ireal, aceştia nerecunoscând faptul că, purtarea telefonului în buzunar sau în apropierea pieptului, expune utilizatorul la radiaţiile emise de acesta.
Viitoarea lege a oraşului Berkeley nu recunoaşte şi faptul că, telefonul poate afecta sănătatea copiilor şi este de acord cu folosirea lui de către aceştia. CTIA face apel la instanţele judecătoreşti, pentru ca trecerea în certificatul telefonului, a sintagmei „conform cu orientările FCC” să arate în realitate nivelul de radiaţii găsite, nu doar lucruri generale şi nerelevante pentru cumpărători.