Aterizarea ”lină” a celor trei astronauți de pe Soyuz

0
530

Acum câteva zile, după mai bine de 200 de zile petrecute în spațiul cosmic, trei astronauți ai echipajului Expedition 43 au simțit din nou sub tălpile picioarelor bătrâna scoarță terestră.

Așa cum anticipam, reîntoarcerea  astronauților după o călătorie spațială nu seamănă absolut deloc cu obișnuitele noastre călătorii de vacanță, de afaceri sau în interes de serviciu.

De acest lucru și-au dat seama și cei trei temerari astronauți, italianca Samantha Cristoforetti, rusul Anton Shkaplerov și americanul Terry Virts, în momentul în care capsula Soyuz în care se aflau a ”aterizat lin” undeva în stepa din Kazahstan.

5

Cei trei astronauți trebuiau să se reîntoarcă pe Pământ încă din luna mai dar eșecul misiunii navetei rusești Progress 59, care trebuia să aducă provizii la bordul stației orbitale ISS, a dereglat programul prestabilit al membrilor echipajului de pe stația spațială internațională (ISS).

Amânarea cu o lună de zile a reîntoarcerii celor trei astronauți i-a oferit italiencei  Samantha Cristoforetti ocazia de a depăși trei recorduri: cel mai lung zbor spațial al unui astronaut ESA, același lucru stabilit de un astronaut de naționalitate italiană și cea mai mare perioadă de timp petrecută de o femeie în spațiul cosmic.

1

Revenind la aterizarea de acum câteva zile, trebuie să recunoaștem că termenul de ”aterizare lină” este mai mult decât forțat. După terminarea celor trei ore de călătorie de la părăsirea ISS, capsula cu cei trei astronauți trebuia să aterizeze dar odată ce a aceasta a intrat în atmosferă și a deschis parașuta pentru decelerare, singurul lucru vizibil a fost o rachetă scurtă ce a explodat în momentul impactului cu solul.

 

Martorii oculari ai acestei ”aterizări line” realizează cu greu că , de fapt, totul a decurs conform planului. Abia după ce capsula s-a deschis și cei trei astronauți au ieșit din ea, s-a putut confirma statutul de ”misiune îndeplinită”. Chiar dacă astronautul american Terry Virts se confesa revistei Time comparând aterizarea capsulei cu prăbușirea unui butoi în flăcări în apele cascadei Niagara, în butoi fiind astronautul.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.