Bacteriile vor susţine lupta împotriva cancerului

2
655

Lupta împotriva cancerului s-a intensificat în ultimul deceniu datorită ascensiunii medicinei şi a noilor metode de diagnosticare. O echipa de cercetători din cadrul institului MIT şi universităţii UC San Diego utilizează ingineria genetică bacteriană pentru a detecta şi a combate cancerul. Înrolarea bacteriilor în lupta împotriva cancerului ar putea fi încurajatoare şi decisivă, iar cancerul ar avea un viitor inexistent.

Baza pentru această formă de diagnosticare a cancerului este reprezentată de relaţia dintre cancer şi bacterii. În timp ce ţesutul uman sănătos se va lupta agresiv cu infestările bacteriene, sistemul imunitar compromis din cauza mutaţiilor va permite bacteriilor să se instaleze în tumori. Cercetătorii au construit această metodă de diagnosticare cu scopul elaborării unui mijloc de detectare a tumorilor.

În tratarea cancerului, depistarea precoce este primordială deoarece va genera o eliminare rapidă a tumorii. Aşadar, prin scoaterea unui fragment de ADN găsit în licurici şi transferarea sa la o formă inofensivă de bacterii E. Coli s-a determinat o fluorescenţă la nivelul concentraţiilor critice care apar în cadrul tumorilor. Analogic vorbind, se creează o lanternă care porneşte automat atunci când detectează o tumoare. Totuşi, abilitatea de a identifica tumorile mai mici de un milimetru cub conferă acestei metode de diagnosticare o sensibilitate aparte.

Cu toate acestea, înainte de a răsufla uşuraţi, trebuie reţinut că această metodă a fost aplicată cu succes doar în cazul cancerului de ficat. Încă de la începutul studiului, cercetătorii au realizat că bacteriile ingerate nu ar străbate întregul corp pentru a preveni toate tumorile. De pildă, ele nu ar fi capabile să detecteze tumorile cerebrale întrucât bariera hematoencefalică interzice bacteriilor să pătrundă în cereierul uman.

Oamenii de ştiinţă implicaţi, inclusiv Tal Danino şi Arthur Prindle, speră că aceleaşi bacterii pot fi programate pentru a lupta împotriva cancerului. Obiectivul lor este acela de a proiecta organismele miscroscopice unicelulare astfel încât ele să provoace perturbări genetice la nivelul celulor canceroase.

În viitor, este posibil ca o cupă de iaurt servită la micul dejun să nu se limiteze la a îmbunătăţi sistemul digestiv, ci la a detecta şi a elimina cancerul din interiorul corpului uman.

DigiPedia

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.