Casa viitorului B10 va produce mai multă energie electrică decât va consuma

0
609

Amplasată undeva pe colinele Stuttgart-ului, casa B10 este indubitabil prototipul casei viitorului. Nici nu poate fi altfel din moment ce casa B10 poate genera destulă energie electrică încât să poată alimenta toți consumatorii din incinta sa, inclusiv un automobil electric și după toate astea să mai și transfere surplusul de energie rețelei naționale de electricitate germane.

Bazată pe un concept similar din Berlin, casa B10 utilizează ultimele tehnologii ”smart” pentru atingerea performanțelor necesare calificativului de casă a viitorului. Ea a fost proiectată să genereze energie în procent de 200%, adică să producă dublu energie față de propriul consum.

Concepută de arhitectul Werner Sobek, casa B10 are un design mic, modular, format din două părți pre-fabricate ce au fost aduse cu o platformă auto la destinație, unde au fost asamblate în actuala formă a casei B10. Aproape în întregime, casa B10 este reciclabilă, cu excepția câtorva adezivi toxici folosiți pentru îmbinarea unor elemente de decor.

Potrivit declarației lui Thorsten Klaus, inginer în cercetare și dezvoltare la alphaEOS (una din companiile implicate în acest proiect), imediat după finalizarea ei în iulie 2014, casa B10 a fost utilizată pe post de spațiu de birou dar va fi convertită cât de curând într-un cămin în care doi oameni își vor petrece un an din viață locuind în ea.

Casa B10 este stil vagon, are aproximativ 64 de metri lungime și o lățime puțin mai mare decât un rând de camere. Structura este realizată din lemn netratat, cu pereți și tavane din panouri ce pot fi foarte simplu vopsite în alte culori sau pot fi schimbate pozițiile lămpilor de iluminat. Acoperișul este făcut din foi de fibră de sticlă și silicon cu câteva implanturi din oțel și aluminiu.

Configurația casei B10 este alcătuită din câteva secțiuni modulare cuprinzând o intrare, un living-room mixat cu un dining-room, o bucătărie și o cameră mică de duș cu WC separat. Partea din spate a casei B10 cuprinde o incintă în care o combinație formată dintr-o uriașă baterie litiu-ion și un sistem hidraulic permite încălzirea sau răcirea inteligentă a casei.

La unul din capetele casei B10 există un modul separat destinat parcării unei mașini electrice care se poate încărca la priza casei. Pe acoperiș sunt amplasate 40 de panouri fotovoltaice care generează 10 kWh la capacitate maximă, valoare mult mai mare decât necesitățile casei B10.

Bateria uriașă litiu-ion de 11 kWh, produsă de compania de energie regenerabilă Knubix stochează energia din timpul zilei pentru a fi folosită noaptea și în zilele înnorate. Design-ul casei B10 este bazat pe conceptul arhitectului Sobek denumit ”triple zero” adică zero energie, zero emisii și zero deșeuri.

Actualmente casa B10 este testată pentru o gamă largă de tehnologii ce sunt controlate în totalitate printr-o aplicație web. Aplicația poate acționa de la distanță luminile, căldura, manevrarea ferestrelor sau a obloanelor ce se pot închide sau deschide în partea frontală a case B10.

De asemenea, aparatura din bucătărie este conectată la network, cuptorul, mașina de spălat vase, frigiderul și uscătorul folosesc un sistem de senzori și programe capabile să discearnă momentul optim când trebuie să utilizeze mai multă sau mai puțină energie. Senzorii exteriori de radiații și senzorii de căldură din pereți completează capacitățile casei B10 de a utiliza cât mai inteligent energia disponibilă.

Deși Thorsten Klaus îi prevede un viitor strălucit, considerând-o o alternativă mai ieftină și mai ecologică pentru reabilitarea clădirilor vechi, casa B10 nu e deloc ieftină, construcția în sine costând 100,000 de euro la care se adaugă tehnologia folosită în interior ce valorează 600,000 de euro, fără software-ul de cercetare.

Echipa din spatele proiectului speră să elimine câteva din tehnologiile experimentale utilizate la testări astfel încât prețul acesteia să scadă considerabil, la amortizarea investiției contribuind și valorificarea surplusului de energie electrică furnizat rețelei naționale de electricitate.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.