Oamenii de ştiinţă din Japonia declară că au reuşit să conceapă un tip de sticlă a cărei anduranţă este aproape de cea a oţelului.
Noua sticlă ar putea fi cheia către o nouă generaţie tehnologică în domeniul construcţiilor de clădiri şi autoturisme şi cu siguranţă se va dovedi folositoare şi în dezvoltarea unor noi straturi protectoare pentru ecranele electronicelor, tabletelor şi telefoanelor.
Institutul de Ştiinţă Industrială a Universităţii din Tokio şi-a publicat descoperirea în urmă cu câteva zile pe site-ul de specialitate Scientific Reports by Nature. „Este posibil ca noua tehnologie de prelucrarea sticlei să ajungă accesibilă tuturor în 5 ani” a mai adăugat profesorul Atsunobu Masuno.
Secretul noului material constă în alumină. Aceasta este oxid de aluminiu, iar în combinaţie cu dioxid de silicon rezultă o sticlă mult mai rezistenţă. Problema este că atunci când oamenii de ştiinţă au încercat să folosească cantităţi mai mari de alumină, amestecul s-a cristalizat de îndată ce a atins orice recipient, făcând materialul imposibil de modelat.
Astfel, echipa de cercetătorii a Universităţii din Tokio, a conceput o nouă metodă de prelucrare a sticlei care nu necesită nici un fel de recipient. Ei au folosit un gaz pentru a împinge componentele în aer, acolo unde se vor amesteca fără a intra în contact cu alte suprafeţe. Prin această metodă fără precedent au reuşit să conceapta o sticlă ce are în compoziţie 50% alumină. Materialul poate rivaliza cu oţelul sau fierul.
Utilizările practice ale sticlei în industrie vor fi nelimitate, ca să nu mai vorbim şi de nouă descoperire în ceea ce priveşte procesul tehnologic prin care aceasta este concepută.