In condițiile exploziei tehnologice din ultimii ani, oferta de produse IT a înregistrat o creștere fulminantă atât din punct de vedere cantitativ dar mai ales calitativ. Această situație conduce inevitabil la fenomenul uzurii morale a majorității produselor, ce se văd depășite la scurt timp după achiziționarea lor.
In plus, uzurii morale i se adaugă promoțiile magazinelor de specialitate care ne bombardează cu o publicitate continuă pe toate canalele posibile de informații. Efectul tuturor acestor cauze se rezumă la achiziționarea unor noi produse IT, cele vechi luând drumul ghenelor de gunoi sau a centrelor de colectare a deșeurilor DEEE unde puteți primi prețuri ridicol de mici pe kilogramul de resturi electronice.
In aceste condiții e bine să vă reevaluați părerea despre vechile produse IT, care după ce v-au fost atât de dragi nu cu mult timp în urmă, iată că se văd aruncate la gunoi. Dintre acestea, voluminosul și greoiul PC este primul pe listă, probabil din cauza cumpărării unui nou și elegant ultrabook sau notebook.
Chiar dacă zilele sale de glorie au apus, ”bătrânul” PC poate fi util și pe viitor, în condițiile în care mai funcționează. In primul rând îl putem transforma într-un mic centru de divertisment al propriului living-room unde putem asculta muzică, viziona filme sau rula jocuri atât online cât și de pe discuri DVD sau Blu-ray (în funcție de performanțele hardware-ului său), toate prin simpla conectare la aparatul TV.
De curând Valve a adăugat o nouă funcționalitate clienților de pe platforma sa de gaming Steam PC, ce permite întregului flux de jocuri să se transfere de la o ”mașină gazdă” la o ”mașină client”, transformându-ți efectiv bătrânul PC într-un dispozitiv puternic de gaming.
Printr-o metodă similară, accesând același mod Steam Big Picture de pe platforma celor de la Valve, puteți juca unele dintre cele mai noi jocuri stând confortabil în pat, de data aceasta cu ajutorul ”bătrânului” laptop pe care nu v-ați îndurat să-l aruncați la gunoi.
Mai puteți folosi ”bătrânul” PC transformându-l într-un server de fișiere partajate pentru toate dispozitivele mobile din casă. El poate deveni cu ajutorul câtorva soft-uri gratuite, un depozit central al nenumăratelor poze, documente sau clipuri video împrăștiate pe mai multe dispozitive aparținând membrilor familiei d-voastră.
Iar pentru cei care dețin ceva mai multe cunoștințe de administrare web, bătrânul PC poate fi transformat chiar într-un server de web, economisind astfel vreo sută de dolari, cheltuiți anual pe serviciul de hosting. Ce părere aveți acum despre vechiul PC, îl mai aruncați la gunoi ?