Yangyang a dovedit că e o replică feminină reușită a celebrului android Data din Star Trek

0
600

Toți iubitorii serialelor SF își amintesc cu siguranță de simpaticul android locotenent comandor Data, membru de bază al echipajului condus de căpitanul Jean Luc Picard pe celebra navă spațială Enterprise.

Iată că la mai puțin de trei decenii de la premiera serialului Star Trek: Generația următoare în care unul dintre protagoniști era chiar androidul Data, japonezul Hiroshi Ishiguro (director al Intelligent Robotics Laboratory de la Universitatea din Osaka) și-a prezentat ultima creație la Conferința Globală Internet Mobile din Beijing de la sfârșitul lui aprilie, un android denumit Yangyang.

Pasionat până la extrem de robotică, Ishiguro și-a dedicat viața pentru a proiecta și crea roboți androizi cât mai realiști. A început cu unul care arăta ca el însuși, a continuat cu altul ce o imita pe propria-i fiică, pentru a se opri la ultimul model care o imită pe cercetătoarea Yang Song (care este și profesoară la Sanlian College), soția președintelui companiei chineze de tehnologie Shanghai Shenqing Industry, cu care Ishiguro colaborează.

Denumit Yangyang după numele celei pe care încearcă să o imite, androidul a fost conceput să arate cât mai uman posibil, să clipească din ochi, să strângă mâinile interlocutorilor sau să-și exteriorizeze stări de agitație similare cu cele omenești. Deși este un android, toată lumea se referă la robot ca la o ”ea”, statutul de ”lady Android” potrivindu-i-se de minune.

Cu ajutorul lui Yangyang, Ishiguro a pășit hotărât în pretențioasa piață tech din China. Cât despre compania chineză Shanghai Shenqing Industry, acest android nu reprezintă numai o față drăguță, Yangyang având pentru viitor sarcini precise, cum ar fi predarea noțiunilor de robotică tinerilor elevi sau preluarea unor atribuții de ”greeter” pentru primirea clienților companiei.

Hiroshi Ishiguro a primit recent 16 milioane de dolari de la corpul ERATO aparținând Fondului Japonez pentru Stiință și Tehnologie pentru a duce roboții săi la următorul nivel, în care acesta speră să le poată insufla creațiilor sale noțiunile de intenție și dorință.

Cu toate acestea, Ishiguro a preferat să colaboreze cu companii chineze datorită flexibilității și fondurilor alocate cercetării, superioare față de restul piețelor de pe glob.

Inventatorul androidului Yangyang susține că piața tech din China este mult mai activă decât în Japonia sau SUA și este mult mai deschisă noilor tehnologii, sectorul de inovare fiind în plină expansiune în această țară.

Abordat de cei de la Mail Online, Ishiguro a fost întrebat ce părere are de asemănarea dintre Yangyang și politicianul american Sarah Palin, inventatorul japonez a răspuns nedumerit dar politicos: ”Ar trebui s-o cunosc ?”.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.