Cum va decurge în viitor controversata relație dintre om și AI

0
639

Dacă ați urmărit fenomenul dezvoltării inteligenței artificiale (AI) pe parcursul ultimilor ani este foarte posibil să fi ajuns la impresia că într-un viitor nu prea îndepărtat aceste mașini dotate cu AI vor prelua controlul asupra umanității și o vor distruge.

Factorul decisiv la crearea acestei impresii e reprezentat de succesiunea creațiilor hollywoodiene științifico-fantastice cu scenarii despre roboți sau alte mașini dotate cu AI. Succesul la public al acestor filme se regăsește în continua apariție a unor noi pelicule cum sunt acum Avengers: Age of Ultron de la Marvel sau Ex Machina de la Columbia Pictures.

Scenariile acestui gen de filme SF sunt în principiu asemănătoare, mesajul transmis spectatorului arătând ce consecințe nefaste poate suferi umanitatea în urma acțiunilor unor mașini sau roboți ce dețin AI. Consecințe ce sunt efectele unor percepții eronate ale mașinilor despre oameni și care, invariabil, se termină cu o luptă împinsă până la extrem între om și mașină.

3

In afara acestor filme, o contribuție importantă în formarea impresiei colective asupra mașinilor dotate cu AI este părerea personalităților din domeniul tehnologic despre acest subiect. Fondatorul Microsoft, Bill Gates a împărtășit de multe ori îngrijorarea sa cu privire la amenințarea reprezentată în opinia lui de dezvoltarea AI.

Păreri similare despre AI au și Stephen Hawking care a declarat că evoluția mașinilor dotate cu AI poate însemna sfârșitul omenirii sau Elon Musk ce a comparat AI cu un demon în stare latentă. Nu ar fi prima dată când minți geniale și alarmiste au prezis o distopie ce s-a dovedit ulterior eronată. Cu 16 ani în urmă toată lumea era panicată de profeția conform căreia toate computerele lumii ar eșua în timpul tranziției dintre secole, respectiv de la 31 decembrie 1999 la 1 ianuarie 2000, eveniment ce trebuia să provoace haos și implicit apocalipsa dar se pare că totul a fost o mare farsă.

Așa că se pot înșela chiar și cele mai strălucite minți, personal cred că principala problemă a secolului XXI nu este evoluția AI și presupusa amenințare asupra viitorului umanității, ci modul de realizare al unui echilibru corect între oameni și mașinile inteligente astfel încât rezultatele să fie benefice.

1

Un astfel de exemplu pozitiv poate fi considerat mașina ”fără șofer” a celor de la Google, care pe parcursul unui studiu de șase ani pare a rezolva vechea problemă a pierderii de vieți omenești în urma coliziunilor auto. Chris Urmson, directorul programului a confirmat parcurgerea a peste 1,7 milioane de mile de către peste de 20 de mașini Google, în care nu au avut loc decât 11 accidente minore, niciunul întîmplat când mașina rula pe opțiunea ”self-driving”.

5

Mașina Google poate fi începutul unui proces de delimitare a ficțiunii de realitate în privința dispozitivelor dotate cu AI, eliminând impresia globală că viitorul va fi o scenă de luptă epică între omenire și Skynet. Această falsă impresie s-a creat datorită lipsei de educație a multor persoane, ceea ce duce automat la teama acestora față de lucrurile pe care nu le pot înțelege.

Personal nu mă tem atât de evoluția mașinilor dotate cu AI, cât de oamenii ce vor avea controlul asupra acestora. Ce vină au dronele care la această oră ucid oameni, comandate de la distanță de luptători ISIS? Ce vină au avut oamenii de știință care au descoperit forța energiei nucleare, în clipa când aceasta a fost folosită pentru producerea de arme de distrugere în masă? Ce vină pot avea mașinile dotate cu AI dacă vor încăpea pe mâinile unor teroriști?

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.