Elicopter fără pilot îşi dovedeşte din nou măiestria

0
481

În luna martie a anului curent, elicopterul fără pilot denumit Kamen K-Max 1200 a fost autorul unei noi operaţiuni de salvare a unor cetăţeni izolaţi. Elicopterul este controlat de la distanţă şi poate efectua sarcini precum localizarea, identificarea şi evacuarea celor ajunşi în locaţii izolate şi primejdioase din motive independente de ei.

Acţiunea din martie a început datorită faptului că un grup de răniţi au trimis un semnal de tip SOS, urmând ca o maşină controlată din depărtare să fie trimisă pentru a evalua situaţia lor. Odată ce respectivii au fost identificaţi şi a fost analizată starea lor de sănătate, operatorii de la sol au trimis în acţiune elicopterul Kamen K-Max, instruindu-l cu o tabletă cu privire la locul unde trebuie să aterizeze. Răniţii au fost luaţi de către elicopter şi duşi în siguranţă către îngrijiri medicale mai amănunţite. Chiar dacă nu este confortabil pentru nimeni să fie atârnat cu o funie de un elicopter controlat de la distanţă şi care înaintează cu 148 km/h, această metodă de evacuare este una din cele mai eficiente şi rapide.

Elicopterul fără pilot Kamen K-Max 1200 a fost destinat şi altor tipuri de operaţiuni decât cele legate strict de evacuarea unor persoane rănite sau ameninţate de diverşi factori nocivi externi. Timp de aproximativ 3 ani, din 2011 până în 2014, K-Max a furnizat nu mai puţin de 4, 5 milioane de tone de aprovizionări către bazele de operare americane de pe teritoriul Afganistanului.

K-Max a demonstrat de asemenea în anul 2014 şi că se poate coordona cu succes cu alte aparate de zbor controlate de la distanţă, atunci când ele au fost implicate în operaţiuni de oprire a unor incendii.

Elicopterul Kamen K-Max 1200 a avut primul său zbor pe 23 decembrie 1991 şi până în anul 2003 i s-au tot făcut modificări. Acesta are capacitatea de a transporta într-un zbor greutatea de 2,7 tone, adică mai mult decât greutatea aparatului de zbor în sine. Viteza maximă pe care K-Max o poate atinge este de 185 km/h.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.