Cercetătorii de la Georgia Institute of Technology au creat un microfon din hârtie care ar putea teoretic încărca bateria unui telefon prin absorbția undelor sonore irosite.
Liderul echipei de cercetare, Zhong Wang, a folosit un laser pentru a face găuri minuscule într-o bucată de hârtie de dimensiunea unui timbru apoi a acoperit o parte a hârtiei cu un strat de cupru și cealaltă parte cu politetrafluoretilenă, cunoscută în termeni mai puțin științifici ca Teflon. Cele două părți au fost apoi unite la un capăt însă lăsate libere la celelalte capete.
După cum probabil îți amintește de la orele de fizică din școală, undele sonore sunt formate de vibrații în aer. Dupe ce lovesc bucata de hârtie, ele provoacă cele două părți acoperite cu Teflon și cupru să intre în contact într-un mod alternat generând astfel cantități mici de energie statică, similară cu cea creată la frecarea unui balon de păr spre exemplu.
Această energie electrică (în jur de 121 miliwați pe metru pătrat) poate fi captată și teoretic folosită pentru orice. Wang sugerează folosirea ei pentru telefoanele mobile, însă puterea care o oferă este mult prea slabă pentru a face vreo diferență în cazul smartphone-urilor existente în ziua de azi. Ar putea doar extinde durata de viață a baterie pentru o perioadă scurtă de timp.
Wang mai sugerează de asemenea folosirea ei în scopuri militare, pentru supraveghere, înregistrări audio sau reducerea zgomotului avioanelor. Printre acestea, tehnologia ar mai putea fi utilă în cazul căștilor cu sistem de reducere a zgomotelor de fond sau în avioanele comericiale, acolo unde pasagerii nu duc lipsă de zgomot.