Fără combustibil, fără griji: Solar Impulse 2 a aterizat în Hawaii, după un zbor de 5 zile deasupra Pacificului

1
612

André Borschberg și echipa sa au pornit într-o expediție extraordinară: înconjurul lumii fără nici un strop de combustibil. Îndrăznețul proiect a fost împărțit în 13 părți ( 13 trasee de zbor). În cea de-a opta, avionul alimentat solar a aterizat în Hawaii după un zbor de cinci zile.

Pilotului i-au trebuit aproape 118 ore consecutive de zbor pentru a ajunge din Japonia în Oahu, asta însemnând cinci zile de întruniri pentru echipa de asistență alcătuită din 60 de persoane, care a urmărit zborul de la Centrul de Control al misiunii, aflat în Monaco. Avionul a fost conceput să susțină greutatea unei singure persoane.  Inițiatorul proiectului, Bertrand Piccard este cel de-al doilea pilot al expediției, el și André Borschberg pilotând alternativ aparatul de zbor. Datorită acestei situații dezechilibrate echipa are foarte mult de muncă.

Solar Impulse 2 și- a luat startul din Abu Dhabi, Emiratele Unite, în luna martie a acestui an și a fost programată inițial să se încheie înainte de sfârșitul lunii iulie. Cum întârzierile au alterat deja planul stabilit, echipa relatează că misiunea va lua o pauză și călătoria va fi finalizată în 2016.

avionul solar

Totul are logică. Primăvara și vara orele de lumina sunt vitale pentru un aparat de zbor alimentat solar. Aripile și fuselajul sunt acoperite cu mai mult de 17.000 de captatoare solare fotovoltaice, care colectează energia solară în timpul zilei, astfel încât avionul să poată zbura pe timpul nopții alimentat de la baterie.

Piccard precizează într-un post pe blog:

 „Acest zbor oceanic către Hawaii demonstrează că dacă există soluții tehnologice pentru ca un avion să se mențină în aer zi și noapte, fără combustibil, există un potențial ca aceeași tehnologie eficientă să fie utilizată în viața de zi cu zi, în scopul de a economisi combustibil și de a reduce emisiile de CO2.”

Dacă această expediție va fi încheiată cu un succes, Borschberg și Piccard vor fi primii piloți care au făcut înconjurul lumii într-un aparat de zbor alimentat solar și mai mult ca sigur, atât ei cât și echipa vor avea nevoie de foarte multă odihnă.

Puteți urmări evoluția proiectului și afla informații suplimentare accesând site-ul http://www.solarimpulse.com/

 

DigiPedia

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.