Flickr, un portal spre viitor

0
629

Arta fotografiei marchează momente memorabile ale propriei existenţe, realizează traspuneri în plan fizic a informaţiilor provenite de la popoarele şi culturile râspândite în lume. Literalmente, cuvântul „fotografie” se poate traduce prin „a picta cu lumină”, însă el desemnează ansamblul clipelor trăite şi prelungeşte relativ durata lor, timpul ingheţând.

Aşadar, derulăm bucăţi din firul narativ al vieţii noastre ori de câte ori avem ocazia. Cu toate acestea, am aspirat constant la o redare înainte a evenimentelor pentru a ne satisface curiozitatea firească şi pentru a valorifica situaţiile actuale. Graţie unei echipei de cercetători, vizualizăm evoluţia în timp a lumii, dar în special a locurilor imortalizate şi încărcate pe web în fiecare zi. Există milioane de fotografii ale aceloraşi repere şi datorită acestor replici în prezent s-a realizat o nouă conexiune între cele 3 dimensiuni temporale.

Echipa de cercetători a dezvoltat o metodă automată de a găsi şi a aranja în ordine cronologică imagini similare ale peisajelor extrem de faimoase, rezultând astfel clipuri video ce prezintă succesiunea de manifestări care se realizează într-un interval de timp.

Echipa, îndrumată de Universitatea din Washington şi Google a utilizat imagini de pe platformele Flickr, Picasa şi alte servicii, ca apoi să le editeze pentru a obţine dimensiuni şi perspective asemănătoare. Fotografiile au beneficiat de o reglare a luminozităţii şi contrastului, o corectare a culorii şi au fost sortate cronologic.

Dacă am cuprinde şi examina un an întreg în doar câteva secunde am observa evoluţia în timp a celor mai populare peisaje. Specia noastră percepe acest proces la scară temporală fixă, în cadrul căreia viaţa avansează o secundă, schimbările nefiind vizibile. Imaginile prezintă clădiri în construcţie, retragerea gheţarilor, cultivarea plantelor, schimbările sezoniere etc.

Tot efortul depus merită un ropot de aplauze, mulţumită echipei de cercetători avem capacitatea de a înţelege progresul mediului înconjurător. Schimbările imortalizate într-o serie de clipuri video ilustrează activitatea continuă a cadrului natural, fotografia fiind limba în care se poate povesti un fenomen natural.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.