Nu e un secret pentru nimeni că deși tehnologia zilelor noastre ne facilitează foarte mult comunicarea cu mediul înconjurător, are și aspecte negative pe care nu trebuie să le ignorăm. Colegul Mircea Iordache relata într-un articol anterior ce poate fi citit aici cum folosirea smartphone-ului poate afecta cele mai de preț organe pe care le are un bărbat în pantalonii săi, iar acum eu voi prezenta posibilele consecințe destul de grave și chinuitoare ce pot surveni la nivel neurologic drept urmări ale utilizării telefoanelor inteligente, conform declarațiilor unuia din redactorii site-ului Gizmodo.
Redactorul se numește Adam Clark Estes și s-a confruntat recent cu o problemă de sănătate ce a necesitat vizite periodice la medic și un tratament foarte chinuitor. Solicitarea de ajutor specializat a apărut odată ce s-au amplificat tot mai mult migrenele foarte dureroase de care suferea redactorul. După 20 de minute de consultație la medicul Myrna Cardiel, timp în care au fost testate capacitățile de vorbire, de mers și cele cognitive ale pacientului, diagnosticul a fost clar: nevralgie occipitală.
Doctorul i-a explicat redactorului Gizmodo că nevralgia occipitală este o afecțiune neurologică ce se definește prin afectarea nervilor prezenți la coloana vertebrală și care continuă până la scalp. Urmările vor fi inevitabil caracterizate prin dureri de cap puternice și cronice.
După o discuție despre obiceiurile pacientului, precum pozițiile în care doarme și ce aparatură tehnologică folosește, s-a ajuns la concluzia că redactorul s-a ales cu neplăcuta afecțiune din cauza faptului că și-a ținut prea multă vreme capul aplecat spre smartphone, ceea ce e aproape inevitabil de altfel atunci când vrem să folosim telefonul inteligent. Medicul său a spus că în cei 10 ani de când își practică nobila meserie, cazurile de pacienți suferinzi de nevralgie occipitală s-au amplificat în mod proporțional cu popularizarea smartphone-urilor.
Se pare că orice activitate prin care ne încordam frecvent mușchii de la ceafă poate duce către nevralgia occipitală, după cum susține medicul Myrna Cardiel. La prima consultație, redactorului i-au fost administrate nu mai puțin de 20 de injecții în ceafă care au fost aproape de a-l face să-și piardă cunoștința, urmând să primească doze similare de injecții la câteva luni distanță.
Adam Clark Estes recunoaște că îi este imposibil să renunțe complet la folosirea smartphone-ului său, fiind dependent de a-și verifica mail-urile sau de a se delecta cu anumite jocuri, dar spune că va face pe cât posibil să-și învingă afecțiunea. Noi îl credem și nu putem decât să îi dorim multă sănătate.