Fotografie record, panoramă a vârfului Mont Blanc de 353 gigapixeli

0
596

Intotdeauna am admirat fotografii profesioniști, mai ales cei ce au ca principal subiect al creațiilor lor splendidele peisaje oferite cu atâta dărnicie de mama natură  și pe care nu ne mai săturăm să le admirăm.

Deunăzi un prieten a postat în contul său de Facebook câteva fotografii din zona Cabanei Trei Brazi din Predeal. Chiar făcute de un fotograf amator, privind aceste fotografii parcă am simțit tăria aerului pe care l-am respirat și eu acum câțiva ani acolo.

Ce să mai zici atunci de recordul stabilit recent de fotograful Filippo Bengini, realizarea uriașei panorame a munților Mont Blanc, cei mai înalți din Europa, aceasta măsurând nici mai mult, nici mai puțin decât 353 de gigapixeli.

Cum a reușit Bengini să realizeze această uriașă fotografie? Cu ajutorul unei echipe internaționale de fotografi, alcătuite din încă cinci membri care de la nivelul de 3500 de metri au executat nenumărate fotografii ale vârfului ce se ridică până la înălțimea de 4810 metri.

2

In plus, Bengini a fost ajutat și de echipament foto de ultimă oră, adică un canon 70D, un Canon EF 400mm f/2.8 II IS și un Canon Extender 2XIII montat pe un robot montan special Clauss, cu ajutorul căruia cei șase temerari au realizat 70.000 de fotografii din toate direcțiile, lucrând timp de 35 de ore adunate în 15 zile, la o temperatură de minus10 grade Celsius.

3

Rezultatele acestei munci titanice au început să ne fie prezentate de Filippo Bengini și echipa sa pe In2White.com, site-ul acestuia. Combinarea și post-procesoarea celor 70.000 de fotografii a durat două luni, totalizând 46 de terabiți, la imaginile ce pot fi admirate pe site la ora actuală vor mai fi adăugate două noi gigapanorame ale masivului Mont Blanc din mai multe puncte de vedere diferite.

Nefiind decât un simplu fotograf amator nu mă pricep să intru în prea multe detalii tehnice plictisitoare, lăsându-vă să încercați senzația incredibilă ce o oferă cele patru butoane de control de pe homepage-ul site-ului, navigând singuri pe site.

Chiar dacă performanțele vizualizării imaginilor variază în funcție de ”caii putere” ai computerului fiecăruia, experiența trebuie încercată și merită fiecare secundă pierdută admirând zăpada și crestele Mont Blanc-ului. Brrrr, m-a luat cu frig tocmai acum, când îmi priveam urmele bocancilor în zăpada înghețată.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.