După cum știm deja, New Horizons și-a anunțat prezența în apropiere de Pluto, marți în jurul orei 9 am Eastern. Sonda spațială a explorat sistemul binar și va transmite informații pe parcursul a următoarelor 16 luni.
Recent, NASA a dezvăluit o nouă imagine, ce înfățișează detalii uimitoare ale planetei pitice.
În imagine putem vedea o parte a unei regiuni în formă de inimă. Zona prezentată are o dimensiune de aproximativ 241,40 km, cu particularități fizice mai mici, cam de 0,80 km. Din datele adunate de New Horizons aflăm că există munți cu o înălțime aproximativă de 3.353 metri, despre care se crede că ar putea fi alcătuiți din roci și gheață.
Cel mai intrigant aspect al regiunii este că zona pare destul de recent formată, cu mai puțin de 100 de milioane de ani în urmă, concluzie la care s-a ajuns datorită faptului că nu au fost identificate semne de cratere de impact. Oamenii de știință au semnalat prezența gheții la suprafața regiunii și echipa New Horizons a declarat că este pentru prima dată când au putut vedea o „lume inghețată” a cărei dimensiune nu se apropie de cea a unei planete clasificate.
Trebuie să vă reamintim că prima fotografie ce înfățișează suprafața planetei pitice Pluto a fost dezvăluită de NASA, în cursul acestei săptămâni, marți, 14.07.2015. A urmat apoi o imagine prelucrată în culori, ce înfățișează planeta și pe cel mai mare satelit al său, Charon, care evidențiază trăsăturile corpului astronomic (varietatea terenului și elementele fizice ale suprafeței). Ziua de marți a fost una cu adevărat importantă pentru explorarea spațiului, iar entuziasmul continuă să ne însoțească în timp ce NASA ne pune la dispoziție tot mai multe informații.
În cadrul conferinței de presă susținute ieri, cercetătorii au fost nestatornici în declarațiile privind imaginile transmise de New Horizons și asta nu numai din cauza detaliilor uimitoare surprinse în fotografii dar și din cauza numeroaselor întrebări pe care le ridică acestea, mistere care vor fi probabil deslușite după mulți ani.
Datorită sondei spațială, pentru prima dată în istorie, avem o imagine al celui mai îndepărtat satelit al lui Pluto, Hydra, despre care se crede că este constituit exclusiv din gheață.
De asemenea, NASA ne-a pus prezentat o altă imagine de înaltă rezoluție a satelitului Charon, ce surprinde o pată întunecată în zona de nord, denumită de oamenii de știință „Mordor”. Pe baza fotografiei, echipa New Horizons a identificat un canion adânc pe partea dreaptă a satelitului. Și suprafața lui Charon este relativ recent formată și cercetătorii afirmă că satelitul pare a fi „activ”. Unul dintre membrii echipei a precizat că atât planeta pitică Pluto cât și satelitul ei Charon nu le-au înșelat așteptările.
Instrumentele de la bordul sondei spațiale au preluat date atmosferice, dintre care multe vor fi dezvăluite în cursul zilei de mâine. Unele date au fost prezentate deja, incluzând o imagine ce înfățișează învelișul de metan al lui Pluto.
NASA a declarat că în prezent sonda spațială se află la o distanță mai mare de 1.609.344 km, față de Pluto și își continuă călătoria spre Centura lui Kuiper.