Hadrian, primul robot care poate zidi o casă în două zile

0
1550

In ciuda evoluției incredibile a tehnologiei ultimilor ani, fenomen ce a contribuit decisiv la apariția unor instrumente moderne și a utilajelor grele performante, industria construcțiilor a avut întotdeauna un punct vulnerabil, în care nu se putea interveni cu noile tehnologii disponibile.

De mii de ani, pereții construcțiilor din cărămidă executate de om au fost ridicați exclusiv manual, meseria de zidar fiind una dintre cele mai respectate și bine plătite, datorită gradului ridicat de dificultate și a riscurilor la care zidarul este expus.

Iată că această dominație a executării manuale a zidăriei se pare că a luat sfârșit odată cu noul robot creat de Mark Pivac, un inginer australian care a conceput primul robot din lume capabil să zidească automat construcții din cărămidă.

1

Denumit Hadrian (probabil după numele celebrului perete din Marea Britanie), acest robot complet automatizat poate zidi 1000 de cărămizi pe oră, timp de 24 de ore pe zi și 365 zile pe an. Impresionant, nu?

Pentru realizarea acestei performanțe, robotul Hadrian se folosește de un braț articulat de 28 de metri, completat cu un tub prin care mortarul este pompat pînă la extremitatea brațului pentru a fi așezat peste fiecare cărămidă.

3

In plus, acest robot scanează ulterior poziția fiecărei cărămizi pentru a se asigura dacă a fost montată corect, conform schemei structurii ce trebuie introdusă în prealabil în memoria acestui robot.

In funcție de schema clădirii, Hadrian calculează locația corectă a fiecărei cărămizi din structură, creând un program personalizat, cu ajutorul căruia robotul poate tăia și poziționa exact fiecare bucată de cărămidă în locația prestabilită. Acest program permite inclusiv realizarea golurilor necesare cablurilor electrice și a tubulaturii necesare instalațiilor sanitare.

4

După ce a asistat la o probă de lucru a robotului Hadrian, o societate de investiții a cumpărat imediat compania lui Pivac, intuind potențialul imens al acestui robot.

Intrebat de publicația PerthNow dacă are ceva împotriva zidarilor clasici, Pivac a infirmat acest lucru precizând: ”Problema care se pune este vârsta medie a zidarilor care crește cu fiecare an și este dificil să atragi acum noi tineri să deprindă tainele meseriei”.

2

Această declarație mi se pare o scuză la adresa celor care își vor pierde cu siguranță locul de muncă după inevitabila extindere a acestui robot la nivel mondial.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.