Oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii Harvard au dezvoltat un schelet electric care poate fi injectat în creier prin intermediul unei seringi. Echipa de cercetători a fost capabilă să investigheze şi să manipuleze neuronii animalelor prin intermediul cyborgizării şoarecilor de laborator.
Plasa soft creată din fire subţiri de polimeri şi metal, lucrează precum electrozii, dar se integrează în creier şi acţionează ca o schelă unde celulele se pot lega. Această structură creează o conexiune solidă pentru umărirea sau stimularea neuronilor individuali. Datorită proprietăţii sale de a se împleti cu dispozitive electronice mici, implantul poate fi personalizat pentru a efectua o serie de sarcini, începând cu monitorizarea activităţii creierului şi până la stimularea funcţiilor cerebrale.
Produsul obţinut de cercetători este maleabil, fiind capabil să atingă dimensiuni reduse astfel încât să încape într-un ac de sticlă de 100 micrometri, urmând apoi să se relaxeze şi să se desfacă la injectatarea într-o regiune a creierului. Fiecare componentă este la fel de moale precum mătasea şi la fel de flexibilă ca ţesutul cerebral uman. Când cercetătorii vor avea certitudinea unei funcţionări corecte şi precise, tehnologia va fi aplicată oamenilor pentru a trata boala Parkinson, printre alte tulburări cognitive.
În experimentul lor, oamenii de ştiinţă au testat iniţial această proprietate pe gel sintetic-demonstrând capabilitatea de a se structura permanent-urmând apoi injectarea plasei în creierul şoarecilor.
Potrivit articolului publicat în revista Nature, echipa speră să evolueze şi să dezvolte plase de dimensiuni mari având diferite tipuri de senzori. De altfel, cercetătorii intenţionează să injecteze plasa în şoareci nou-născuţi pentru a observa maniera în care ea se desprinde pe parcursul evoluţiei lor. Indiferent de rezultatul obţinut de-a lungul acestui experiment, cercetătorii vor oferi informaţii însemnate care vor ajuta omenirea să înteleagă funcţiile creierului.
„Limitările creierului uman ar putea însemna, că unele dintre cele mai mari mistere ale universului nu vor fi niciodată rezolvate.”