Incredibil! Noile turbine eoliene nu au palete

0
1107

Tocmai când ne-am obișnuit cu peisajul parcurilor eoliene întâlnite pe traseul călătoriilor pe autostrăzile Europei, iată că o companie spaniolă denumită Vortex Bladeless vrea să revoluționeze modul de captare a energiei eoliene în scopul convertirii acesteia în energie electrică.

Noile turbine eoliene (dacă mai le putem denumi astfel) propuse de specialiștii de la Vortex Bladeless arată mai mult cu niște stălpi decât cu o turbină propriu-zisă datorită lipsei obișnuitelor palete, elementele principale care prin rotirea lor furnizau lucrul mecanic necesar transformarii în energie electrică.

2

Noua metodă de captare a energiei eoliene se bazează pe oscilația acestor piloni sub acțiunea vântului. Pilonul are o formă conică alungită cu vârful în jos și este confecționat din fibră de sticlă și fibră de carbon care-i permite catargului să vibreze cât mai mult posibil.

La baza conului sunt două inele de magneți care acționează respingând conul împins de vibrația vântului în direcția opusă, impulsionând catargul indiferent de viteza vântului.

Această energie cinetică este transformată ulterior în energie electrică prin intermediul unui alternator ce multiplică frecvența de oscilație a catargului, îmbunătățind eficiența colectării energetice.

Constructorii acestui pilon botezat Mini Vortex se laudă că acesta nu conține mecanisme sau părți mecanice mobile care să-i mărească prețul de producție, înălțimea lui are 41 de picioare (feet) adică aproximativ 12,5 metri și poate capta energia eoliană în proporție de maxim 40% în condiții optime (viteza vântului are 26 de mile pe oră).

Chiar dacă nu poate capta 70% din energia eoliană așa cum face orice turbină eoliană convențională, Mini Vortex are avantajul că în spațiul ocupat de o astfel de turbină se pot amplasa mai mulți piloni ceea ce înseamnă o cantitate mai mare de energie eoliană captată pe aceeași suprafață ocupată. In plus de asta, noile Mini Vortex-uri sunt mult mai silențioase și mai bine agreate de mediul înconjurător, în special de păsări și albine.

Speranțele companiei Vortex Bladeless conduse de fondatorii David Suriol, David Yanez și Raul Martin sunt confirmate de cele 200 de email-uri zilnice primite de la persoane interesate de primul produs, Mini Vortex ce va fi comercializat înainte de sfârșitul anului sub forma unui mic pilon de numai 9 picioare (2,75 m) care va produce 100 W.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.