Orice gafă realizată în implementarea inteligenței artificiale AI (Artificial Intelligence) poate fi extrem de periculoasă, sunt de părere experții din domeniu. Celebrii Elon Musk, Bill Gates și Stephen Hawkins au avertizat că mașinile inteligente ar putea reprezenta una dintre cele mai mari amenințări existențiale ale omenirii, din toate timpurile. Comparând descoperirea AI cu cea a focului, Max Tegmark, fizician la Institutul de Tehnologie din Massachusetts susține că deși se întâmplă să mai gafăm cu focul provocând incendii locale, cu AI este altceva. Dezvoltarea AI trebuie comparată cu cea a armelor nucleare, orice greșeală fiind capabilă de urmări dezastruoase pentru omenire.
Exact ca și în cazul focului, de pe urma căruia beneficiem atăt de consecințe pozitive dar și de incendii catastrofale, inteligența artificială AI poate salva mii de vieți prin prevenirea accidentelor auto sau a erorilor medicale dar crearea unui program capabil să se îmbunătățească singur poate deveni riscantă. Societatea a crezut pentru o lungă perioadă de timp că lucrurile inteligente sunt implicit mai bune pentru umanitate, a declarat Stuart Russel, informatician la Universitatea Berkeley din California, speculând faptul că de multe ori mașinile inteligente nu sunt ceea ce și-ar fi dorit societatea.
In acest sens, la o conferință organizată în Porto Rico de către institutul ”Future of Life”, liderii din mediul academic și din industria privind AI au căzut de comun acord că ar fi timpul să se redefinească scopul mașinilor inteligente pentru realizarea de lucruri benefice societății. S-a reamintit cazul energiei nucleare, a cărei putere a fost folosită inițial în scop distructiv prin crearea bombei atomice, în loc să se profite de cantitatea aproape nelimitată de energie stocată în atom.
Co-fondator al institutului non-profit ”Future of Life”, fizicianul Max Tegmark a numit dezvoltarea AI un fel de cursă între puterea crescândă a tehnologiei moderne și ridicarea nivelului de înțelepciune al umanității. După conferința sus-menționată Elon Musk a donat institutului 10 milioane de dolari pentru aprofundarea obiectivelor și împreună cu toți oamenii de știință participanți a semnat o scrisoare deschisă prin care se arată beneficiile potențiale ale AI, avertizând în același timp și despre eventualele pericole ce pot apare în urma pierderii controlului asupra acesteia.
[…] apropiat suma de 50 de milioane de dolari, pentru echiparea noilor sale modele cu tehnologie AI (inteligență artificială), fapt ce pare să arate intrarea gigantului Toyota în cursa dezvoltării vehiculelor care se […]