Victoria recentă a Partidului Conservator, după alegerile generale din Marea Britanie a fost considerată ca fiind neașteptată datorită sondajelor de opinie eronate.Se pare că aceste sondaje de opinie au dat greș și la case mai mari, nu numai în țara noastră când nu mai departe de toamna trecută ele indicau favoritul prezidențialelor din România pe Victor Ponta, în final câștigând Klaus Johannis.
Cu certitudine, această victorie a Partidului Conservator din Marea Britanie presupune organizarea unui referendum național privind rămânerea sau ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Prognozat a avea loc într-un interval de timp de doi ani, referendumul poate fi organizat mult mai devreme, ținând cont de viitorul context politic european, mai precis viitoarele alegeri din Franța și Germania.
Pe cale de consecință, Deutsche Bank a anunțat o posibilă relocare parțială a diviziei sale britanice în Germania în cazul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Multe companii ce activează pe teritoriul britanic au cerut guvernului să anuleze incertitudinea ce domnește în domeniul afacerilor, organizând cât mai curând acest referendum.
In urma acestor semnale, Daniel Boese, liderul Departamentului de Educație din cadrul companiei Festo recomandă tuturor companiilor din Uniunea Europeană să nu facă investiții în Marea Britanie până la aflarea rezultatelor finale ale iminentului referendum, în ciuda faptului că aceasta era liderul detașat al investițiilor din Uniunea Europeană.
Compania germană Festo produce echipament industrial utilizat în fabrici din toată lumea având o cifră de afaceri anuală de 2,45 miliarde de euro, 17,800 de angajați în 60 de țări conduși de un staff compus din 9000 de persoane cu sediul în Germania.
Daniel Boese avertizează liderii politici din Marea Britanie că riscă alungarea investitorilor străini prin amânarea organizării referendumului și sfătuiește oamenii de afaceri ce vor să obțină sprijin din partea Uniunii Europene, să aștepte până după referendum eventualele investiții în insulă.
Un studiu efectuat recent de două respectabile institute de cercetare germane dezvăluie faptul că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană o poate costa pe aceasta 300 de miliarde de euro sau 14% din PIB.
De asemenea, ieșirea din UE poate avea un impact major asupra industriei producătoare de tehnologie, în care se așteaptă o cerere de peste un milion de locuri de muncă până in 2020, combinată cu posibila ridicare a dreptului liberei circulații a lucrătorilor veniți din estul Uniunii Europene va duce la scăderea ratei șomajului în Marea Britanie.