Motivele pentru care îndrăgitul Wi-Fi gratuit este mai mult decât periculos

0
549

De fiecare dată când sunt puși să aleagă dintr-o vastă ofertă de destinații, atracția tuturor turiștilor pentru locațiile de vacanță care dispun de Wi-Fi gratuit este de notorietate. Problema este că acest Internet temporar oferit gratuit poate fi extrem de periculos pentru datele personale ale turiștilor, datorită conexiunilor nesigure și mai ales a predilecției hacker-ilor de a naviga în aceste ”ape tulburi” pentru a-și ”pescui” victimele.

Potrivit lui Stephen Moody, director de soluții la ThreatMetrix și EMEA, conexiunile Wi-Fi din zona hotelurilor sunt concepute în ideea unui acces facil la Internet, dispozitivele fiind conectate la o rețea Wi-Fi necriptată și lipsită de securitate. In consecință, turiștii pot fi atacați oricând de hackeri, escroci, de viruși sau alte soft-uri rău intenționate în fața cărora programele anti-virus preinstalate pe propriile dispozitive se dovedesc de cele mai multe ori ineficiente.

In fond, semnalul Wi-Fi nu e altceva decât niște emisii radio, unde ”oricine îți poate intercepta schimbul de date folosind doar un adaptor ieftin de Wi-Fi și câteva soft-uri gratuite”, conform declarațiilor lui Glenn Wilkinson, analist senior de securitate la SensePost.
In aceeași ordine de idei, Paul Leybourne, șeful vânzărilor la Vodat International susține că majoritatea hotelurilor nu restricționează site-urile ce pot fi accesate de clienți, fapt ce permite internauților externi să poată pătrunde în rețea.

De asemenea, nu este folosit WPA ceea ce face ca toate schimburile de informații să fie transmise în clar-text. Lipsa în această zonă de Wi-Fi a sofisticatelor sisteme de securitate ce se găsesc în mod obișnuit în rețelele corporațiilor, face ca infractorii cibernetici să poată executa nestingheriți atacuri de tip MitM (Man-in-the-Middle) sau MitB (Man-in-the-Browser), datorită standardului redus de securitate.

Hackerii utilizează diferite metode de păcălire a victimelor prin introducerea în rețea a unor false redirecționări sau sfaturi pentru clienții hotelului, obligându-i să acceseze soft-uri care se autoinstalează, furând ulterior datele personale ale acestora. Wi-Fi-ul hotelurilor de lux este preferat de hackeri datorită întâlnirilor de afaceri care se desfășoară în aceste locații, clienții având o singură soluție de evitare a problemelor, criptarea datelor proprii înainte de a folosi Wi-Fi-ul gratuit.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.